Un equip de científics ha fet servir cèl·lules mare humanes per crear una estructura semblant a un preembrió. Una alternativa a l’ús de preembrions reals que pot ajudar a estudiar el desenvolupament humà, la fertilitat i també la contracepció. Així, la investigació mèdica en aquests camps aconseguirà ser alhora més eficient i més ètica.
Aquestes estructures, anomenades blastoides, són un model de blastòcit, les boles de cèl·lules que es formen durant la primera setmana després de la fertilització i que tenen el gruix d’un cabell. En un article a la revista ‘Nature’, els científics que les han desenvolupat expliquen com, tot i que no són embrions, no les deixen créixer més de dues setmanes per complir les normes ètiques acceptades.

Tot i això, els blastoides són una alternativa fantàstica als models humans, ja que els embrions donats són difícils d’aconseguir i d’emprar en un laboratori. Aquests, en canvi, es poden crear, alterar i estudiar a voluntat i en grans quantitats, un complement molt important a la recerca en embrions. Així, es podran descobrir molècules, gens i altres components que ens ajudaran a entendre millor com es forma el nostre cos durant els primers temps després de la fertilització.
El potencial, afirmen els científics, és enorme en els camps de la recerca científica i biomèdica. Per exemple, podrien ajudar a trobar mètodes anticonceptius que no facin servir hormones. Això podria revolucionar aquesta pràctica, que sovint té efectes secundaris importants per aquesta raó.
Els blastoides estan creats amb cèl·lules de mare embrionàries o bé reprogramades a partir de cèl·lules mare d’adults. S’espera que aquestes segones, en el futur, es converteixin en l’estàndard en la recerca, tot i que de moment els blastoides de cèl·lules embrionàries són molt més importants. L’estudi mostra com repliquen de manera molt semblant fases claus del desenvolupament embrionari primerenc. En contacte amb cèl·lules uterines estimulades amb hormones, s’hi enganxen i comencen a créixer com ho faria un de “real”.