MonPlaneta
Creen una “píndola viva” contra infeccions pulmonars resistents

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona han descobert la manera de crear una “píndola viva” que redueix les infeccions pulmonars i obre la porta a nous avenços contra el càncer de pulmó. Aquests experts catalans han aconseguit crear un tractament que ha demostrat reduir les infeccions pulmonars en ratolins i duplicar la seva taxa de supervivència. L’estudi, publicat a la revista Nature Biotechnology, presenta una “píndola viva” molt eficaç per combatre la principal infecció bacteriana que ataca els pacients intubats de les UCI, la principal complicació relacionada amb una infecció, la que té més mortalitat als centres hospitalaris per la seva resistència als antibiòtics.

El funcionament d’aquesta píndola aconsegueix reduir aquestes infeccions perquè obre la porta a que els medicaments facin efecte contra infeccions que fins ara eren resistents i per això eren tan complicades de tractar. Els investigadors han modificat una bactèria, la Mycoplasma pneumoniae, que està darrere d’infeccions com la pneumònia atípica, i han aconseguit que en comptes de crear infeccions serveixi per atacar un microorganisme molt resistent als antibiòtics, el Pseudomonas aeruginosa. Així, aquesta píndola ataca els bacteris resistents als antibiòtics i permet que els medicaments siguin eficaços a l’hora de combatre’ls. Segons l’estudi publicat aquest dijous, la clau està en obrir orificis a les parets cel·lulars i crear punts d’entrada per als antibiòtics perquè puguin eradicar les infeccions als pulmons.

Anthocerotibacter panamensis, una nova espècie de cianobacteri | Fay-Wei Li
Bacteri | Fay-Wei Li

Obrir forats perquè els antibiòtics siguin útils contra la pneumònia associada a la ventilació

La coautora de l’estudi Maria Lluch Senar assenyala que els bacteris “es sacrifiquen per morir i formar un teixit i una manta cada cop més opaca”, el que provoca que els forats per on poden entrar els antibiòtics es vagin tancant. “Cada cop són més petits els porus per on poden accedir les teràpies”, explica Senar, que insisteix que amb aquesta “píndola viva” es pot degradar la biopel·lícula i “matar els bacteris patògens”. “És una estratègia prometedora per abordar la principal causa de mortalitat hospitalària, les pneumònies associades a ventilació”, celebra.

Segons l’estudi, una sola dosi d’aquest tractament no comporta toxicitat per als pulmons. A més, el sistema immune elimina els bacteris modificats d’aquesta “píndola viva” en quatre dies. Aquesta modificació exitosa obre la porta a que la “píndola viva” pugui servir també per tractar altres malalties respiratòries greus, com ara el càncer de pulmó o la fibrosi pulmonar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa