MonPlaneta
Creen un mètode per al diagnòstic primerenc de diversos tipus de càncer
  • CA

Un equip internacional d’investigadors ha creat el que podria ser un nou mètode per al diagnòstic primerenc de diversos tipus de càncer en una sola prova. Aquest sistema, presentat en un article a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, no s’havia provat mai fins ara i té molts avantatges respecte altres tècniques semblants, ja que pot detectar tumors de molts tipus diferents i molt aviat.

La detecció primerenca, clau contra el càncer

El càncer és una de les malalties que causa més morts a nivell mundial i és ben sabut que, com més tard es detecta, més difícil és de curar. És per això que buscar mètodes que serveixin per detectar diversos tipus de càncers diferents alhora, l’anomenada Detecció Primerenca Multicàncer (MCED en anglès) és tan important, per superar els tests específics que es fan a dia d’avui. A més, la majoria de proves MCED es basen en la genètica, per exemple buscant fragments d’ADN tumoral a la sang, però això només funciona en alguns tipus de càncer i, al principi del seu desenvolupament, tenen una eficàcia limitada.

Amb una mostra de sang n'hi ha prou per conèixer quin nivell d'immunitat contra la Covid-19 es té | Pixabay
Gràcies a aquest nou mètode, amb una mostra de sang es podrien detectar càncers fins i tot en estadi I | Pixabay

Resultats molt superiors als mètodes existents

Aquí és on entra aquest nou sistema, que es basa en el metabolisme humà i que podria fer les proves no només més efectives sinó, també, més barates. A les proves fetes fins ara en més de 1.200 persones, s’ha comprovat que el mètode pot detectar 14 tipus de càncer diferents i que, en comparació amb els mètodes basats en l’ADN, pot detectar el doble de càncers en estadi I en pacients aparentment sans.

Aquesta nova tècnica es basa en un descobriment fet fa 10 anys: els glicosaminoglicans, un tipus de sucre que és molt important per al nostre metabolisme, són biomarcadors excel·lents per al càncer. A partir d’aquí, els investigadors van crear un mètode d’aprenentatge automàtic que fa servir algoritmes per detectar canvis en aquest sucre que poden indicar el desenvolupament d’un càncer. A més, tot plegat es pot fer amb una quantitat relativament petita de sang o orina, fent que la prova sigui alhora efectiva, pràctica i barata i permetent que més persones hi tinguin accés.

Una gran promesa en la investigació mèdica

Ara, els investigadors volen continuar fent assaigs amb grups més grans de persones per confirmar els resultats i el seu potencial en aplicacions mètiques per al gran públic. Gràcies a la gran promesa que suposa, la de crear programes preventius que detectin els càncers molt aviat, ja ha passat a formar part d’una start-up de la Universitat Chalmers, a Suècia, que mirarà de desenvolupar la tècnica i, si els resultats són els esperats, posar-la a l’abast de tothom el més aviat possible.

Més notícies
L'exercici físic pot ajudar en alguns dels efectes secundaris més molestos de la radioteràpia pel càncer de mama
L’exercici físic fa més tolerable la radioteràpia per al càncer de mama
Un estudi apunta que redueix els efectes secundaris com ara l'esgotament
El desenvolupament de teràpies contra el càncer és un dels camps on s'estan fent més investigacions
La dieta pot ajudar a combatre el càncer de còlon
Reduir el consum de proteïnes mata de gana els tumors i millora el pronòstic, segons un estudi
Una injecció intravenosa podria ajudar el nostre cos a combatre més eficientment els càncers | British Columbia Institute of Technology
Una vacuna experimental contra el càncer dóna grans resultats en ratolins
Gràcies a l'inducció de la resposta immunològica, els seus tumors s'han encongit
La immunoteràpia consisteix a ajudar el nostre cos a combatre virus, bacteris o càncers | NIH
Salt endavant en el disseny de teràpies personalitzades contra el càncer
Un estudi d'abast limitat demostra les possibilitats dels tractaments que ataquen els punts febles de cada tumor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa