L’impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha estat especialment greu al sector dels treballadors sanitaris, dels quals entre 80.000 i 180.000 han mort a causa de la malaltia entre gener de 2020 i maig de 2021. Això ho afirma l’Organizació Mundial de la Salut que, a través del seu cap, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha exigit que els sanitaris siguin prioritzats a tots els programes de vacunació del món i que ha criticat la distribució “injusta” de dosis.

Arreu del món hi ha aproximadament 135 milions de treballadors sanitaris i, de mitjana, només dos de cada cinc han rebut la pauta completa de vacunació contra la Covid-19, segons les dades de 119 països. Les diferències entre països, és clar, són enormes: si als més rics la xifra s’enfila fins a vuit de cada deu, a Àfrica, en canvi, menys d’un de cada deu treballadors sanitaris està totalment vacunat.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus  | ACN
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus | ACN

Tot plegat forma part d’un problema de desigualtat en la vacunació i de “falta” de dosis –que en realitat poden acabar caducant en neveres a països desenvolupats– que pot fer que, com va advertir la mateixa OMS fa ben poc, la crisi causada per la Covid pugui allargar-se fins ben entrat el 2022. La situació és especialment greu a Àfrica ja que, si a la resta de continents els percentatges de vacunació sobre el total de la població superen àmpliament el 40%, allà menys del 5% ha rebut la pauta completa.

Mentrestant, el programa Covax, que havia de fer arribar vacunes de manera justa a tots els països del món, ha demostrat ser enormement ineficient. Per diverses raons, la majoria de les quals tenen com a responsables els mateixos països rics que van insistir a posar-lo en marxa, només una de cada set dosis promeses per les companyies farmacèutiques i els països desenvolupats ha arribat als països pobres que tant les necessiten. De fet, tot i l’objectiu d’entregar 2.000 milions de dosis abans de la fi de 2021, a hores d’ara només se n’han entregat 371 milions.

Nou comentari

Comparteix