MonPlaneta
La Covid ha frenat la natalitat a alguns països occidentals

Tal com ha passat en altres situacions pandèmiques semblants, la Covid-19 ha tingut una influència notable en el creixement demogràfic del planeta, afectant tant la mortalitat com la quantitat de naixements. Un estudi, publicat a la revista ‘PNAS’, posa xifres a aquesta caiguda, específicament a la de la natalitat als països occidentals o, per ser més específics, amb els que tenen les rendes més altes del món.

En concret, els responsables d’aquesta investigació han elaborat un informe que relaciona la pandèmia de Covid-19 i la natalitat a més d’una vintena de països. Els resultats, tot i que apunten a l’ascens esmentat no han estat, ni molt menys, iguals entre països. A Europa, per exemple, mentre Alemanya, Dinamarca, Finlàndia o els Països Baixos no van experimentar cap descens significatiu de la natalitat, als països del sud del continent va ser molt acusat: un 9,1% a Itàlia, un 6,6% a Portugal, i, en el cas de l’estat espanyol, d’un 8,4%.

L’explicació que donen els experts a aquestes diferències és prou evident: la diferència en les polítiques d’ajuda a la família i a l’ocupació als països més septentrionals va ajudar a mantenir la natalitat, que no va notar l’impacte de la pandèmia com sí que es va deixar sentir als estats amb polítiques socials més escasses i on les circumstàncies, com ara la dependència del turisme, van causar una crisi econòmica fortíssima un cop hi va arribar la pandèmia.

Per fer aquest estudi, es van fer servir les dades de naixements que van tenir lloc entre gener de 2016 i març de 2021, és a dir, de nadons engendrats entre abril de 2015 i juny de 2020. Després, la informació es va creuar amb les estimacions de creixement que havia fet la Divisió de Perspectives de Població Mundial de les Nacions Unides abans de la pandèmia per veure quines diferències hi havia hagut, un cop eliminat el marge d’error.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa