MonPlaneta
El cos humà fa mutar el virus de la Covid perquè sigui menys perillós

Una de les maneres que té el nostre cos de combatre la Covid-19 és fer mutar el virus perquè sigui menys perillós, un mecanisme que es relaciona directament amb una caiguda de la càrrega viral, segons ha demostrat un nou estudi de la Universitat de Göteborg, a Suècia.

Tot i que normalment s’associa les mutacions a l’aparició de variants que són més contagioses i tenen efectes més greus, això no sempre és així, tal com demostra aquest treball. De fet, a vegades és al contrari. En un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Nacional Academy of Sciences’, els viròlegs de la universitat sueca han demostrat que l’enzim ADAR1 del nostre cos frena la replicació del virus.

Aquest enzim es troba a l’interior de la membrana protectora de les cèl·lules i té la capacitat de substituïr els nucleòtids que formen els blocs amb què es construeix l’ARN del virus. Fins ara, però no se sabia de quina manera afectava aquest procés el SARS-CoV-2, responsable de la malaltia.

Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay
Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay

L’estudi demostra que hi ha una relació inversa entre la càrrega viral i l’abast amb què l’ADAR1 ha fet mutar el virus. A més, també ha quedat provat que les mutacions induïdes per aquest enzim són, de fet, les més habituals en el virus. Els investigadors es van adonar que els pacients, sovint, són infectats per més d’una variant del virus alhora, i van observar com les mutacions en les variants més rares sovint consisteixen en què un nucleòtid, la guanosina, ocupa el lloc de l’adenosina, empitjorant significativament la seva capacitat de replicar-se.

Aquestes mutacions són causades per l’enzim ADAR1, i l’anàlisi genètic dels virus presents a més de 200.000 pacients mostra que els virus que les tenien van circular especialment durant l’estiu de 2020, quan la transmissió i la mortalitat van baixar a tota Europa. Quan es van fer més habituals, en canvi, van pujar tant la transmissió com la mortalitat, probablement perquè hi havia altres variants més infeccioses del virus que van ocupar el seu lloc.

Més notícies
Un dels respiradors de la UCI per a pacients de coronavirus

Un medicament contra l’alcoholisme pot prevenir efectes greus de la Covid

El disulfiram, que produeix ressaques fortíssimes si es consumeix alcohol, podria protegir de lesions pulmonars i embòlies
:  - Mobile
Hàmster | Wikimedia Commons

Els hàmsters d’una botiga han causat un brot de Covid a Hong Kong

Aquests rosegadors són la segona espècie que se sap que ha contagiat humans
:  - Mobile
Wikimedia Commons

Troben una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid

Es tractaria d'una disminució en l'activitat de les proteïnes dels receptors olfactius
:  - Mobile
  | Cristóbal Castro

Troben danys pulmonars ocults en persones amb Covid persistent

Ho indica un estudi pilot però caldrà més recerca per confirmar els resultats
:  - Mobile
Covid  | Pixabay

Descobreixen per què la variant Òmicron és menys agressiva que la Delta

És menys efectiva a l'hora d'impedir que les cèl·lules es defensin del virus
:  - Mobile
Marihuana

Un dels components de la marihuana atura la Covid

Si bé sembla que el CBD atura l'acció del virus, un altre principi actiu, el THC, anul·la aquest efecte
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa