MonPlaneta
El consum d’ultraprocessats afecta la salut mental dels adolescents

El consum en una quantitat més gran d’aliments i begudes ultraprocessades perjudica la salut mental dels adolescents. Una investigació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha analitzat els hàbits d’uns 500 joves d’entre 13 i 18 anys de tot l’estat espanyol. Les conclusions de l’estudi mostren que existeix una relació directa entre una alta ingesta d’aquest tipus de productes i el malestar emocional com el baix ànim i altres problemes de conducta entre els adolescents. Els investigadors també remarquen que la compra d’ultraprocessats s’ha triplicat a l’Estat en les últimes dècades i que els menors són els principals consumidors d’aquests productes industrials.

L’anàlisi, que també ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Medicina i l’Institut de Neurociències, ambdós de la UAB, i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, s’ha centrat a demostrar que existeix una relació entre el consum d’ultraprocessats i les dificultats psicosocials (baix estat d’ànim, sensacions d’ansietat o problemes d’atenció) o altres problemes de conducta, tenint en compte el consum diari de fruites i verdures i el nivell d’activitat física setmanal dels participants, variables que tenen efectes positius contrastats per a la salut mental.

L’estudi ha provat una associació “directa” entre un elevat d’aquest tipus de productes industrials, el malestar emocional i els problemes de conducta, i ha remarcat l’associació amb el baix estat d’ànim reportat pels joves que van participar en l’estudi.

Beguda energètica | Pixabay
El consum mitjà dels adolescents participants en l’estudi és de 7,7 ultraprocessats al dia | Pixabay

El consum mitjà és de 7,7 ultraprocessats i la majoria d’adolescents participants han indicat que, el dia anterior, havien menjat embotits, galetes i carns processades (50-60 %), productes de xocolata, aperitius, begudes de xocolata i salses (40-50 %), iogurts de sabors, pans processats i brioixeria, cereals ensucrats, refrescos, sucs de fruita envasats i patates fregides processades (30-40 %). La ingesta més elevada ha sigut entre els nois, amb 8,6 ultraprocessats davant el 7 de les noies.

Pel que fa al consum de fruites i verdures, els joves han informat d’un consum mitjà d’1,93 racions al dia, una dada “molt allunyada” de les cinc racions al dia que es recomanen, i han afegit que han fet esport una mitjana de 2,9 dies a la setmana. Les noies han sigut les que han menjat més fruites i verdures (2 racions elles, 1,7 ells), però els nois van reportar un nivell d’activitat física més alt (3,6 dies ells, 2,3 dies elles).

La investigació conclou que un 26,2% dels participants presenta algun tipus de problema psicosocial: un 33,9% en relació amb el malestar emocional, principalment depressió o ansietat; un 9,5% referent a problemes d’atenció; i un 3,9% relacionat amb problemes de tipus conductual.

Què són els productes ultraprocessats?

Tal com detallen des de l’ICTA-UAB i l’IDIBGI i recull l’ACN, els aliments i beures ultraprocessats es caracteritzen per la baixa quantitat de nutrients (com ara proteïnes i fibres), l’alt contingut calòric (com ara greixos saturats i sucres afegits) i la presència d’additius (com ara colorants i potenciadors del sabor), que els fan “molt atractius, saborosos i addictius”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa