MonPlaneta
Comencen els assaigs d’una vacuna universal contra la grip

Una nova vacuna universal contra la grip, basada en l’ARN missatger, ha entrat a la fase 1 d’assaigs clínics. Ho han anunciat els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, que esperen oferir una protecció de llarga durada contra una gran varietat de virus de la grip. Com és ben sabut, a dia d’avui les vacunes contra aquests virus han de ser refetes cada any per adaptar-se a les soques predominants de cada temporada i obrint la porta a que, entre l’elaboració i la distribució, puguin haver canviat.

Una gran ajuda i una manera de prevenir futures pandèmies

Així doncs, una vacuna universal contra la grip seria un gran avenç per a la salut pública de tot el món, eliminant tant la necessitat de fer vacunes noves cada any com la de grans campanyes anuals d’inoculació. A més, també cal tenir en compte que la grip és un virus que té un gran potencial pandèmic, de manera que disposar d’una immunització com aquesta podria evitar una catàstrofe en el futur.

Vacunació de la grip | ACN
Una vacuna com aquesta podria acabar amb les campanyes anuals i evitar una possible pandèmia en el futur | ACN

Fins ara, però, els esforços en aquest sentit no havien tingut èxit. Les vacunes contra la grip normalment generen respostes immunològiques a partir de parts de les proteïnes de l’exterior del virus que muten ràpidament. Per aconseguir una vacuna universal i duradora, doncs, calia que l’objectiu fos un altre. En aquest cas, s’ha fet a partir d’una part de la proteïna que no evoluciona tan ràpidament i que s’espera que activin les defenses del cos en moltes soques diferents, ja que la comparteixen. Si fos així, la immunitat seria de llarga durada.

Un assaig prometedor

El disseny de la vacuna, doncs, inclou un fragment de codi genètic en forma d’ARN missatger que donarà a les cèl·lules humanes les instruccions per produir aquest fragment de proteïna, permetent que el sistema immunològic aprengui a detectar-lo i a reaccionar en conseqüència. De fet, ja hi ha dades anteriors que apunten a l’efectivitat d’aquest tipus de vacunes i, en un assaig anterior, ja es van aconseguir resultats molt positius.

De moment, els assaigs començaran en un grup petit de només 50 persones. Es dividiran en tres subgrups que ebran dosis diferents per trobar la millor manera d’administrar la vacuna i, un cop s’hagi establert, es vacunaran 10 persones més, la resposta de les quals serà comparada amb la d’un grup de control que rebrà la vacuna habitual contra la grip estacional.

Més notícies
Administració d'una vacuna intranasal | Pixnio
Una vacuna intranasal de nanopartícules dóna bons resultats contra la grip
La protecció es manté en les proves amb diverses soques del virus
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
Aquest aparell podria dur vacunes allà on fessin falta i sense que calguin les infraestructures actuals | MIT
Una impressora de vacunes portàtil podria fer que arribessin a més gent
Aquest aparell mòbil podria produir centenars de dosis cada dia allà on siguin necessàries
Una vacuna combinada amb la immunoteràpia pot reduir la recurrència del càncer de pell més mortal en gairebé un 50%
Una nova vacuna redueix la recurrència del melanoma després del tractament
Els resultats dels assaigs clínics mostren resultats molt prometedors en la lluita contra la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa