MonPlaneta
Com ens sincronitzem amb un ritme també indica com ho fem amb les persones

La manera com ens sincronitzem amb un ritme és un indicador de com de bé ens sincronitzem amb altres persones. Aquest descobriment sorprenent, fet per un equip d’investigadors de la Universitat Dartmouth (Estats Units), ha estat publicat a la revista ‘Scientific Reports’ i apunta a que hi ha una relació clara entre aquestes dues formes de sincronia que, aparentment, semblen tan diferents.

Donant resposta al debat sobre la sincronia

Fins ara, alguns estudis havien demostrat que el patró de dilatació de les pupil·les de persones que parlen entre elles se sincronitzen de manera espontània, un senyal d’atenció compartida. Els responsables d’aquest nou estudi, però, volien entendre com pot canviar aquesta tendència a la sincronització entre els individus i mirar de generalitzar el fenomen en diversos contextos, ja que la relació entre els diversos tipus de sincronia ha estat molt discutit.

Totes les persones amb els ulls blaus descendeixen d'un sol individu | Pxfuel
Les pupil·les se sincronitzen amb la música i també amb les persones amb qui ens relacionem | Pxfuel

Els resultats han estat sorprenents: la manera com les pupil·les es dilaten i es contreuen seguint un ritme sonor serveix per predir de quina manera es comportaran a l’hora de sincronitzar-se amb una altra persona. Així doncs, sembla que hi ha algun tipus de mecanisme subjacent, que de moment desconeixem, que uneix moltes de les coses, aparentment diferents, que anomenem ‘sincronia’.

Un estudi en dues parts

El treball està compost de dos estudis. Al primer, els participants van escoltar una sèrie de tons i se’ls va demanar que indiquessin quins eren més suaus alhora que es monitoritzava la resposta de les seves pupil·les. L’experiment es va dur a terme en nou sessions separades en moments diferents del dia, però es van trobar variacions individuals consistents al llarg del temps, una mena de ‘signatura sincrònica’ de cadascú.

En el segon estudi, es va dur a terme el mateix experiment però també es va fer que els participants escoltessin gravacions de quatre històries emotives alhora que se’ls monitoritzaven les pupil·les. A més, les pupil·les dels qui van enregistrar les històries també van ser monitoritzades mentre les llegien. Així, els investigadors van poder veure com se sincronitzaven les pupil·les de qui llegia i qui escoltava les històries.

Les converses entre persones amb accents diferents duen a un fenomen conegut com a
Aquest estudi fins i tot pot ajudar-nos a comprendre millor les raons de la major sociabilitat d’algunes persones | Wikimedia Commons

Resultats clars i que generen més preguntes

Els resultats apunten clarament que, com millor se sincronitzaven les pupil·les dels participants amb el ritme, millor ho feien, també, amb les pupil·les de la persona que els explicava la història. Això, a més sense tenir-hi contacte visual, cosa que descarta que es tractés només de mimetisme.

Així doncs, sembla clar que la sincronia metronòmica i la de l’atenció complexa compartida tenen un vincle, un fet molt interessant i que genera moltes preguntes, especialment pel que fa a la variació d’aquesta sincronització entre persones. I si els músics sincronitzen millor la seva atenció que altres persones? Per què hi ha ‘súper-sincronitzadors’ i persones que ho fan malament? Els grans sincronitzadors tenen més facilitats per portar-se bé amb altres persones?

Tot plegat són preguntes que, a partir d’una mesura simple, podrien permetre treure moltes conclusions. De fet, fins i tot podrien ajudar en la investigació sobre l’autisme i altres trastorns que no només tenen a veure amb l’existència de problemes d’interacció social sinó també de sincronia.

Més notícies
Els ximpanzés comparteixen amb nosaltres una tendència curiosa a sincronitzar-nos quan caminem | Universitat de St, Andrews

Els ximpanzés sincronitzen les seves passes, com fem els humans

Un estudi mostra que tots dos compartim aquesta curiosa tendència d'acabar caminant al mateix ritme quan estem acompanyats
:  - Mobile

El ritme cardíac de les parelles ancianes se sincronitza

Les relacions personals a llarg termini tenen efectes sorprenents en la salut
:  - Mobile
Els macacos o mones rhesus són conscients dels batecs del seu cor, tal com s'ha demostrat en un experiment semblant als fets en nadons humans

Els simis senten bategar el seu cor, una capacitat lligada a la consciència

Un experiment demostra que els macacos rhesus tenen aquesta capacitat, que en els humans també es relaciona amb la salut mental i la memòria
:  - Mobile
El Pennywise de la novel·la 'It' de Stephen King, un dels pallassos terrorífics més coneguts del món

Per què hi ha tanta gent que té por dels pallassos?

Un estudi analitza els orígens d'aquesta fòbia tan estesa
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa