MonPlaneta
Cirurgians de Bellvitge restauren una còrnia amb un nervi de la cama
  • CA

Un equip de cirurgians de l’Hospital Universitari de Bellvitge han aconseguit restaurar la funció d’una còrnia gràcies a l’implant d’un nervi de la cama. Aquest procediment, anomenat “neurotització corneal”, consisteix a reconstruir amb microcirurgia la connexió nerviosa gràcies a un segment del nervi del tou de la cama del mateix pacient.

És la primera vegada que aquesta intervenció es duu a terme a Catalunya i la segona a l’Estat, i ha salvat la visió d’un ull d’una pacient que ja no tenia cap altra alternativa i que ha aconseguit recuperar-la parcialment. La pacient havia perdut la sensibilitat nerviosa a causa d’una paràlisi facial de fa anys i havia acabat tenint una úlcera corneal que li impedia la visió, fins i tot després d’un transplantament que va demostrar la complexitat del cas.

Ull | ISTOCK/@AYWAN88/IN-FUTURE
Ull | ISTOCK/@AYWAN88/IN-FUTURE

En declaracions a l’ACN, l’oftalmòloga Maravillas Abia explica com, quan un pacient no és sensible al dolor, la còrnia va patint traumes repetitius que causen afectacions greus i ceguesa, i on el transplantament no és una solució perquè la nova còrnia acaba patint el mateix procés. Fins ara aquests pacients no tenien cap solució i se’ls cosia la parpella, però ara tenen una nova oportunitat de salvar la vista. En aquest cas concret, es va dur a terme alhora la neurotització corneal, un transplantament de còrnia i una extracció de cataracta, i no només va tenir una funció mèdica sinó també estètica. Els metges van extreure un fragment del nervi sural, van connectar la zona danyada amb un nervi ocular en bon funcionament i van poder donar l’alta la pacient al cap de 24 hores.

Ara, l’Hospital Universitari de Bellvitge estudia aplicar aquesta tècnica innovadora en un altre cas, donant una nova esperança a un grup de pacients que, fins ara, no tenien cap sortida que impedís que s’acabessin quedant cecs d’un ull.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa