MonPlaneta
El brot d’Ebola a Uganda arriba a la capital del país
  • CA

El brot d’Ebola que fa setmanes que afecta Uganda ja podria haver arribat a la capital del país, Kampala. Segons va explicar la ministra de Salut del país, la doctora Jane Aceng, la mort d’un home per aquest virus mortífer a la ciutat ha encès totes les alarmes per bé que, de moment, no s’ha confirmat cap altre cas.

El president del país, Yoweri Museveni, va decretar aquest dissabte un confinament de tres setmanes en dos districtes amb alt risc de contagi. A Mubende i Kassanda, tots els moviments d’entrada i sortida estan prohibits, excepte el transport de mercaderies, i s’han imposat tocs de queda i restriccions a llocs de culte, bars, gimnasos i altres centres d’entreteniment. Les escoles, però, de moment romandran obertes.

Una situació molt perillosa

Amb més d’un milió d’habitants, la propagació de l’Ebola per Kampala podria tenir conseqüències nefastes ja que, fins ara, els contagis s’havien produit principalment a zones rurals. Segons Aceng, de fet, l’home mort a la capital d’Uganda, la 29a víctima del brot d’ençà que va començar a finals del passat mes de setembre, havia estat identificada com algú que podria haver tingut contacte amb el virus.

La doctora Jane Aceng, ministra de Salut d'Uganda, en una imatge d'arxiu | CDC Global (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)
La doctora Jane Aceng, ministra de Salut d’Uganda, en una imatge d’arxiu | CDC Global (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Quan l’Ebola va afectar el seu poble, va fugir-ne amb una identitat falsa i va acabar morint a Kampala. De seguida que va tenir símptomes, però, i sempre segons la ministra Aceng, les persones que el van tractar a l’hospital s’havien protegit contra contagis perquè, quan hi va arribar, els seus símptomes ja eren força greus. El problema, ara, són els 42 possibles contactes a qui podria haver contagiat el virus, que han estat identificats i a qui s’està fent un seguiment.

Un brot d’un virus d’Ebola poc conegut

L’Ebola es contagia entre humans per contacte directe amb fluids corporals i entorns contaminats, és per això que els enterraments dels morts per la malaltia, per exemple, poden ser un perill molt gran, com s’ha demostrat en diversos brots d’ençà que es va descobrir aquest mal. Dels 64 casos confirmats durant les darrere setmanes a Uganda, 20 ja se n’han recuperat mentre que 29 han mort i 15 continuen hospitalitzats.

Aquest brot concret d’Ebolavirus és del conegut com a virus del Sudan, un dels menys habituals i, per tant, un dels que menys s’ha estudiat. A dia d’avui no hi ha tractament ni vacuna contra ell, i és per això que la mortalitat oscil·la entre el 41% i el 100% dels infectats.

Més notícies
Formació de personal davant el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d'arxiu)
El nou brot d’Ebola podria ser provocat per un pacient infectat fa 5 anys
Guinea reviu el malson de l'epidèmia que va arrasar el país entre 2013 i 2016 i que ara costat la vida a almenys 18 persones
Virus de l'Ebola
El virus de l’Ebola, un aliat inesperat en la lluita contra els tumors cerebrals
Alguns elements del virus, un dels més perillosos que es coneixen, podrien ser utilitzats per tractar els glioblastomes, un tipu de càncer molt agressiu
Infant malalt de verola durant els anys 70
Una explosió provoca un incendi al darrer laboratori rus que guarda mostres de la verola
Vector és una de les dues instal·lacions de tot el món que encara conserva el virus d'aquesta malaltia mortal, eradicada el 1980
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible
El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses
Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa