L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha expressat la seva preocupació per l’“amenaça seriosa” que suposa per a tot l’Orient Mitjà el brot de còlera que s’esta produïnt a Síria. Segons indiquen les dades, durant les darreres tres setmanes s’han registrat un miler de casos i han mort una desena de persones, en el primer brot d’aquesta malaltia que hi ha al país des de fa anys.
Aigua contaminada de l’Èufrates
El retorn del còlera a Síria, i concretament a les províncies d’Alep i Deir al-Zour, sembla que està relacionat amb el consum d’aigua contaminada obtinguda directament del riu Èufrates, que hauria estat emprada tant per a beure com per regar els conreus. El còlera és una malaltia causada pel bacteri ‘Vibrio cholera’, que es pot contagiar a través d’aigua o aliments contaminats i que causa diarrea aguda. En els casos més greus, sense tractament els infectats poden morir en cosa d’hores.

La guerra, el canvi climàtic i Turquia, els responsables
Així doncs, aquest brot es considera una prova de l’escassedat d’aigua al país, causada tant pel conflicte bèl·lic que viu com pel canvi climàtic, que ha reduït les pluges i ha fet augmentar les temperatures i l’evaporació. La reducció del flux d’aigua des de Turquia, que ha construït diverses preses al tram alt del riu, ha acabat d’empitjorar la situació, i combinada amb el mal estat dels sistemes de subministrament i de clavegueram, ha fet que milions de persones tinguin problemes per accedir a aigua de boca i de rec segura, a més de facilitar l’aparició de malalties perilloses que es transmeten a través de l’aigua, com és el cas del còlera.
Calen accions ràpides per evitar més malalts i morts
Tot i que el govern sirià ha reconegut xifres de contagi molt més baixes, les Nacions Unides han advertit que els casos de diarrea severa aguda volten el miler i que suposen una amenaça molt seriosa “per a les persones de Síria i de la regió”, tal com va afirmar el Coordinador Humanitari de l’ONU, Imran Riza, en una compareixença de premsa.
Riza va afegir que calen “accions contundents i urgents” si es volen evitar “més malalties i morts”. Entre les mesures proposades hi ha l’ús de tests de diagnòstic ràpid, fluids intravenosos i salts per a rehidratar, que han estat entregats als centres de salut de les zones afectades i també en altres indrets on el risc és molt alt, com ara els camps de refugiats. A més, s’està subministrant aigua neta amb camions cisterna i s’estan augmentant els esforços per clorar l’aigua per tal de reduir el perill de contagi.