MonPlaneta
Assenyalen un bacteri com a responsable d’empitjorar les al·lèrgies nasals

Un tipus de bacteri molt abundant al nas de les persones amb rinitis al·lèrgica ha estat assenyalat com a responsable d’empitjorar els símptomes d’aquest tipus de reaccions. Segons apunten uns investigadors en un article publicat a ‘Nature Microbiology’, els tractaments per reduir-ne la presència podrien reduir la severitat d’aquest tipus de problema de salut tan habitual i tan molest.

La rinitis al·lèrgica, una molèstia molt gran

La rinitis al·lèrgica es produeix quan els al·lèrgens com ara la pols, el pol·len, els pèls d’animal… provoquen una reacció inflamatòria a les fosses nasals, consistent habitualment en mucositat, picor i esternuts. Afecta una part molt important de la població, especialment als països occidentals, i suposa una molèstia sovint molt gran per a les persones que en pateixen.

‘Streptococcus salivarius’, culpable d’empitjorar els símptomes

En analitzar el microbioma nasal de 55 persones amb aquest problema i 105 que no, els investigadors van veure com les persones amb rinitis al·lèrgica tenen un bioma menys variat i una concentració molt més alta d’un bacteri: ‘Streptococcus salivarius’. De fet, els resultats apunten que pot ser fins a 17 cops més present en les persones amb al·lèrgies que en les que no.

El 'Streptococcus salivarius' empitjora la reacció inflamatòria de les al·lèrgies | National Institute of Allergy and Infectious Diseases CC BY NC 2.0
El ‘Streptococcus salivarius’ empitjora la reacció inflamatòria de les al·lèrgies | National Institute of Allergy and Infectious Diseases CC BY NC 2.0

Aquesta diferència, indica l’estudi, té una incidència directa en el símptomes d’al·lèrgia ja que, en experiments al laboratori, aquest bacteri va augmentar la producció per part de les cèl·lules de l’interior del nas de les proteïnes que promouen la reacció inflamatòria. Tot plegat, sembla, forma un cercle: a ‘S. salivarius’ li agraden molt els mocs i s’adhereix molt bé a les parets nasals que han estat exposades a un al·lèrgen i n’han generat com a reacció.

Un objectiu per a futurs tractaments

Atacar aquest bacteri, doncs, podria trencar el cicle i ajudar a les persones al·lèrgiques amb els símptomes de la rinitis. Això, però, s’hauria d’aconseguir d’una manera que impedís la seva proliferació sense destruir o sense causar danys greus a la resta d’organismes que viuen a l’interior del nostre nas i que tenen funcions molt sovint beneficioses per a la salut.

Més notícies

Les al·lèrgies alimentàries augmenten a l’estiu pels canvis d’hàbits

Un 2% de la població pateix les conegudes “al·lèrgies creuades”: malalties respiratòries que poden tenir el seu paral·lelisme amb alguns aliments
:  - Mobile
Un plat tradicional del sud-est asiàtic elaborat amb grills

Els insectes, l’aliment del futur, també podrien causar problemes de salut importants

Els estudis alimentaris sobre aquests animals conclouen que al menjar fet de grills hi ha 20 proteïnes que poden provocar reaccions al·lèrgiques importants, sobretot entre els al·lèrgics al marisc
:  - Mobile
Un nadó mamant  | Banc de Llet

La primera femta dels nadons pot permetre saber quines al·lèrgies desenvoluparan

Les anàlisis del meconi, una substància verd fosc i molt densa, indiquen que el desenvolupament del sistema immunològic i la microbiota comença molt abans del naixement
:  - Mobile
Cacauets | Pixnio

Un nou tractament podria alleugerir l’al·lèrgia als cacauets en infants

Encara no està clar, però, durant quant de temps duren els efectes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa