MonPlaneta
Una app permet cedir dades anònimament per a recerca en salut
  • CA

Una plataforma permet als ciutadans que ho desitgin cedir les seves dades personals de forma anònima a través d’una aplicació mòbil per ser emprades en projectes de recerca mèdica. Es tracta d’un projecte desenvolupat per SalusCoop, una cooperativa de gestió de dades per a la recerca en salut fundada a Barcelona i que compta amb el suport de centres de recerca, el Govern de la Generalitat, la cooperativa Abacus, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Fundació Mobile World Capital.

La idea és que els ciutadans decideixin “a qui, quan i com cedeixen les dades”, destaquen els impulsors del projecte. “El ciutadà primer es dona d’alta com a donant de dades i, a partir d’aquí, anirem oferint projectes de recerca als quals es podrà sumar”, ha explicat Javi Creus, de SalusCoop, durant la presentació de la iniciativa. Miguel Angel Perez, CEO d’iCommunity Labs, responsables del desenvolupament de la plataforma, ha subratllat que la tecnologia blockchain que fa servir l’app “permet protegir i anonomitzar les dades” de manera que “queda garantit que els investigadors accedeixen a la informació rellevant sense identificar les persones i, per tant, la privacitat de les dades”.

Investigadors en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica | ACN
Investigadors en un laboratori| ACN

Aquest tipus de bases de dades són molt útils per a les investigacions mèdiques que es fixen més en grans bases de dades de pacients, disponibles a alguns països del món, per tal d’establir relacions o veure afectacions més concretes d’algunes malalties segons el sexe, l’edat, malalties prèvies, antecedents familiars o alguns elements de l’estil de vida, com ara la dieta, la quantitat d’exercici físic setmanal o el consum d’alcohol, cafè, tabac o altres substàncies. Així es poden identificar tendències i crear projectes d’investigació amb hipòtesis que parteixen de dades estadístiques recollides d’un número el més gran de persones possible. Gràcies ales grans bases de què es disposa actualment, aquest tipus de recerca és cada vegada més habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa