MonPlaneta
Un antibiòtic pot reduir un terç les infeccions i morts postpart vaginal

Una sola dosi per via oral d’un antibiòtic, l’azitromicina, pot reduir en fins a un terç les sepsis i les morts entre les dones que pareixen vaginalment. Aquesta manera senzilla de fer caure moltíssim el risc de patir aquest tipus de complicacions ha estat l’objecte d’un estudi clínic internacional impulsat pels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, finançat per la Fundació Bill & Melinda Gates i els resultats del qual han estat publicats al ‘New England Journal of Medicine’.

Una ajuda importantíssima

A l’assaig hi van participar més de 29.000 dones de set països amb PIBs baixos i mitjans i els resultats van ser molt clars: si d’entre les dones que van rebre placebo un 2,4% van patir sepsi o van morir durant les sis setmanes després del part, entre les que van rebre una dosi d’azitromicina aquesta proporció va ser d’un 1,6%. Pel que fa als infants, però, no es va detectar cap diferència en les seves probabilitats de supervivència.

Un nadó mamant | Pixnio
Aquest antibiòtic podria ser tota una revolució als països amb menys recursos | Pixnio

En qualsevol cas, aquests resultats poden ser un canvi importantíssim en la medicina dels països pobres perquè suposa una manera segura, efectiva i barata de reduir en gran mesura l’impacte de la sepsi i la mort materna. Una eina importantíssima contra les infeccions relacionades amb l’embaràs, que són la causa d’aproximadament el 10% de les morts maternals del món.

Un problema greu amb una solució fàcil i barata

La sepsi, una complicació d’infeccions potencialment mortal, és una de les principals causes de mort de mares i nounats al món, especialment als països amb menys recursos. L’azitromicina, un antibiòtic barat i efectiu contra un gran nombre de bacteris, és efectiva a l’hora de reduir aquest tipus d’infeccions quan s’administra per via intravenosa durant la cesària però, fins ara, no s’havia estudiat a gran escala quin impacte tindria administrada per via oral en parts vaginals.

A més dels resultats esmentats, aquest assaigs també apunta que l’administració d’una sola dosi d’azitromicina per via oral redueix el risc de les mares de patir endometritis i altres infeccions. També van patir menys ingressos hospitalaris i visites mèdiques no-rutinàries durant les sis setmanes poteriors al part. Els beneficis que podria tenir aquest descobriment, doncs, permetrien salvar milers i milers de vides cada any i també estalviar patiment i optimitzar els recursos dels serveis mèdics dels països pobres. Una millora potencialment enorme.

Més notícies
Donar antibiòtics a infants molt petits els pot causar problemes de salut durant tota la vida
L’exposició als antibiòtics durant la infantesa pot causar asma i al·lèrgies
Un estudi demostra que aquests fàrmacs maten bacteris beneficiosos dels intestins
La presència de microorganismes a l'equipament mèdic és la principal causa d'infeccions hospitalàries | ACN
Troben una manera de combatre les infeccions d’hospital sense antibiòtics
Aquests bacteris causen milions de morts arreu del món cada any
Un nadó mamant | Banc de Llet
Els mamífers “somiem” com és el món abans de néixer
Quan obrim els ulls per primer cop, tenim una comprensió visual força avançada de tot el que ens envolta, encara que no ho haguem vist mai
Els bacteris resistents als antibiòtics són un dels problemes de salut més importants a nivell mundial
Un compost natural elimina els bacteris resistents als antibiòtics
És present a l'escorça d'alguns arbres i neutralitza i mata alguns dels gèrmens més perillosos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa