MonPlaneta
Alopècia i falta de desig sexual, entre els símptomes de Covid persistent
  • CA

Un nou estudi liderat per la Universitat de Birmingham (Anglaterra) i publicat a la revista ‘Nature Medicine’ ha identificat 62 símptomes relacionats amb la Covid persistent, entre els quals hi ha l’alopècia i la falta de desig sexual. A més, els investigadors també han analitzat alguns dels factors de risc de patir aquesta malaltia. Actualment, l’Organització Mundial de la Salut només reconeix 20 dels símptomes identificats a la definició de casos clínic de Covid persistent.

La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik
La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik

Buscant símptomes menys habituals

Alguns dels símptomes més habituals, com el cansament i la falta d’aire, suposen un problema important per a la vida diàries de les persones que pateixen la malaltia, però n’hi ha molts més. Com que els primers treballs sobre la Covid persistent es fan ver en persones que havien estat hospitalitzades, no se sap tant de com la viuen les persones que van patir, inicialment, infeccions lleus de SARS-CoV-2, i és per això que els investigadors han analitzat les dades de més de 450.000 persones d’Anglaterra amb diagnòstic de Covid i 1,9 milions més sense historial per la malaltia. Es van tenir en compte les seves circumstàncies demogràfiques, socials i clíniques i es van comparar els símptomes que descrivien en les seves visites al metge de capçalera durant fins a 12 setmanes.

Així és com es van identificar aquests 62 símptomes que l’estudi associa a la Covid persistent. Alguns d’ells són prou coneguts, com la pèrdua d’olfacte, el cansament o la falta d’aire, però altres ho són molt menys, com la pèrdua de cabells, la reducció de la líbido, el dolor al pit, la febre, la incontinència intestinal, la disfunció erèctil i la inflor a les extremitats. L’estudi, a més, identifica alguns factors de patir Covid persistent, com ho són pertànyer a algunes minories ètniques, un nivell socioeconòmic baix, el tabaquisme o l’obesitat.

L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
La pèrdua de desig sexual i la disfunció erèctil també formen part dels símptomes de la Covid persistent | Piqsels

Agrupant els símptomes

Arran d’aquesta gran diversitat de símptomes, els investigadors creuen que la “Covid persistent” no és una malaltia sinó una síndrome, una sèrie de problemes que es produeixen a causa d’una infecció per Covid. Estudiar com varien els símptomes en diversos grups, doncs, podria a ajudar a comprendre què els causa exactament.

És per això que els investigadors n’han identificat tres en base als símptomes. La majoria un 80%, tenien dolor, cansament, mals de cap… El segon, un 15%, tenien símptomes de salut mental i cognitius, com ara depressió, ansietat, insomni i dificultats per pensar. Finalment, el tercer grup, de només un 5%, tenien problemes respiratoris.

ACN
Amb més eines, els treballadors sanitaris podrien ajudar millor les persones que pateixen Covid persistent | ACN

Més eines per ajudar les persones amb Covid persistent

Tot i que els científics reconeixen que el seu estudi té algunes limitacions, creuen que valida el que les persones amb Covid persistent han anat afirmant durant la pandèmia pel que fa a la varietat de símptomes i confirma que no es poden atribuir únicament a problemes de salut preexistents o a l’estrès viscut durant la pandèmia. Així doncs, demanen que els investigadors i els treballadors sanitaris disposin d’eines per augmentar la informació disponible, per tal de donar la millor atenció possible als pacients.

Més notícies
L'obesitat, a més de l'edat, està directament relacionada amb la calvície | Pxhere
Menjar menys greixos ajuda a prevenir la calvície
Descobreixen un mecanisme que relaciona obesitat i aprimament i pèrdua dels cabells
Una dona amb una mascareta
Un nou filtre per a mascaretes desactiva la proteïna espiga de la Covid
Aquesta membrana conté enzims que s'hi enganxen, una tecnologia que es podria fer servir per a altres virus
Amb una mostra de sang n'hi ha prou per conèixer quin nivell d'immunitat contra la Covid-19 es té | Pixabay
Un nou test pot determinar el nivell d’immunitat contra la Covid
Ha estat desenvolupat per un equip internacional
Un home autodiagnosticant-se disfunció erèctil / EP
La Covid augmenta un 20% les possibilitats de patir disfunció erèctil
Un estudi de la Universitat de Miami relaciona la Covid amb aquest trastorn sexual

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa