Consumir més aliments fermentats i amb fibra té la capacitat de reduir els nivells d’estrès, segons un article publicat a la revista ‘APC Microbiome Ireland’. El paper, de fet, fins i tot explica com, segons els resultats d’un estudi, augmentar la presència d’aquests aliments a la dieta permet notar-ne els efectes en només quatre setmanes.
Una relació coneguda però poc entesa
L’estrès és un dels grans problemes de salut mental del nostre temps, juntament amb la depressió i l’ansietat. Per controlar-lo sovint es recomana fer exercici, provar algun tipus de meditació o, simplement, trobar temps per fer coses que ens agradin. Durant els darrers anys, però, la dieta ha anat demostrant com té un impacte important en la nostra salut mental, fins al punt que poden arribar a reduir el risc de patir alguns trastorns.
Tot i que els mecanismes pels quals es produeix aquesta relació no s’acaben d’entendre, tot apunta a l’eix intestinal-cerebral, és a dir, la relació entre el cervell i els microorganismes que viuen als nostres intestins. La panxa, doncs, està molt més connectada amb el cap del que pensem encara que, de fet, això ja ho sabia la saviesa popular. En qualsevol cas, si bé hi ha indicis que l’estrès i el comportament estan relacionats amb el nostre microbioma, fins ara no se sabia del cert si canviar la dieta podia afectar directament els nivells d’estrès.
Un experiment amb l’estrès
És per això que es va dissenyar un experiment. Quaranta-cinc persones d’entre 18 i 59 anys, que tenien dietes relativament baixes en fibra, van ser dividides en dos grups i se’ls va assignar una dieta diferent. Una incorporava més prebiòtics i fermentats i va ser anomenada ‘dieta psicobiòtica’ perquè incloïa aliments que es relacionen amb una millor salut mental. L’altra era una dieta de control. El grup de la dieta psicobiòtica, a més, va rebre formació amb un dietista que els va explicar com haurien d’intentar menjar 6-8 racions de fruites i vegetals alts en fibres prebiòtiques, 5-8 racions de cereals i 3-4 de llegums, a més de 2-3 racions d’aliments fermentats.
Al cap de quatre setmanes, aquestes persones van afirmar que se sentien menys estressades en comparació amb els que van seguir la dieta de control, i també hi havia una relació directa entre com d’estrictament havien seguit la dieta i el seu nivell d’estrès. Curiosament, però, la qualitat del son va millorar en tots dos grups, per bé que més en els qui s’alimentaven amb la dieta psicobiòtica. De fet, hi ha estudis que també relacionen el microbioma amb el son, cosa que podria explicar aquesta relació.
Resultats prometedors però on cal aprofundir
Una dieta com aquesta, durant quatre setmanes, només podia haver causat canvis petits en la composició i la funció dels microbis dels intestins, però eren significatius. Per exemple, es van veure diferències en els nivells d’alguns dels compostos químics que produïen, alguns dels quals s’han relacionat amb la salut mental i podrien explicar el descens en la sensació d’estrès.
Així doncs, sembla que algunes dietes específiques es poden fer servir ler reduir l’estrès i, potser, per millorar o protegir la salut mental, ja que tenen un efecte en alguns dels bacteris dels intestins que hi tenen relació. L’estudi, és clar, ha estat de curta durada i amb una mostra petita, però si més no apunta a uns resultats interessants i a una possible línia de treball per aprofundir en la relació entre la dieta, el microbioma, el benestar i la salut mental.