MonPlaneta
L’acumulació de vacunes de la Covid als països rics va causar més d’un milió de morts
  • CA

Si les vacunes contra la Covid-19 s’haguessin repartit de manera més justa entre els països del món, l’any 2021 es podria haver evitat la mort d’1,3 milions de persones. L’acumulació de les dosis als països rics, però, va fer augmentar les víctimes entre els països amb menys recursos, segons afirma un estudi publicat fa poc a la revista ‘Nature Medicine’ i que es basa en models matemàtics fets amb les dades de 152 estats.

El mateix model, a més, afirma que si els països rics no només haguessin distribuït més vacunes entre els països pobres sinó que, a més, haguessin mantingut durant més temps les restriccions –com la de trobades poc nombroses i l’ús de mascareta–, la quantitat de vides que s’haurien pogut salvar podria pujar fins als 3,8 milions.

Una de les moltes famílies afectades per la fam a Madagascar | Programa Mundial d'Aliments
Les víctimes de la pandèmia als països pobres han estat moltes més de les que podrien haver estat | Programa Mundial d’Aliments

La desigualtat en xifres

Una cosa és imaginar-se que la distribució desigual de les vacunes va causar morts i una altra tenir una xifra exacta de les víctimes que ha causat. Oliver Watson, epidemiòleg de l’Imperial College de Londres (Anglaterra), explica a ‘Nature’ com això pot ajudar en les properes pandèmies. Tota una mostra de l’impacte que pot tenir fer pressió perquè la vacuna arribi a tothom.

Per bé que a finals de 2021 gairebé la meitat del món havia rebut dues dosis de la vacuna de la Covid-19, la ràtio de vacunació era del 75% als països rics i de menys del 2% als països més pobres. A més, mentre que els primers van acabar l’any amb excedents de vacunes i planejant vacunar els infants, que corrien poc risc, els segons no en tenien prous ni tan sols per vacunar la població més vulnerable.

L’estudi, això sí, va tenir en compte només les vacunes disponibles sense tenir en compte altres factors, com la capacitat d’emmagatzematge o de transportar-les i administrar-les. No obstant això, les xifres parlen per sí soles i, a més, els càlculs tampoc no han tingut en compte que una millor distribució de les vacunes també hauria reduït la transmissivitat del virus i, probablement, la velocitat a què apareixien noves variants.

Més notícies
Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay
La Xina autoritza una vacuna inhalada contra la Covid
És la primera d'aquest tipus que s'aprova i es considera que dóna protecció després de respirar-la un sol cop
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
La humanitat ja va patir una gran epidèmia de coronavirus fa 20.000 anys
Va ser tan important que va provocar algunes adaptacions genètiques que podrien ser crucials per a la pandèmia actual
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Els anticossos contra la Covid persisteixen dos anys després de la infecció
Això ha conclòs un estudi fet en personal sanitari que no s'havia vacunat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa