MonPlaneta
Activen el moviment del líquid cefalorraquidi en persones despertes

Un equip d’investigadors ha aconseguit activar durant la vigília un mecanisme que, normalment, només funciona durant el son: el moviment del líquid cefalorraquidi per eliminar residus perillosos del cervell. En un article publicat a la revista ‘PLOS Biology’, els científics expliquen com han aconseguit aquest moviment que, a més, podria ajudar a tractar malalties del cervell com ara l’Alzheimer, ja que fins i tot podria netejar les proteïnes que s’acumulen al cervell i que són la seva característica més distintiva.

Un mecanisme d’higiene cerebral

El 2019, un estudi ja va informar que, durant la nit, grans onades de líquid cefalorraquidi passan pel nostre cervell, netejant-lo. Això, de fet, va revelar que un dels papers importants del son és molt literalment higiènic. De fet, les oscil·lacions neuronals que es detecten amb el conegut com a son no-REM coincideixen perfectament amb aquestes onades de líquid.

Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels
Dormir fa que el líquid cefalorraquidi netegi el nostre cervell | Piqsels

Un experiment amb resultats clars

Els investigadors creuen que l’activitat del cervell fa que la sang flueixi a través seu, duent oxigen a les cèl·lules, i que el líquid cefalorraquidi va just darrere seu, ajudant a mantenir una pressió constant a l’interior del crani. Així, en aquest experiment, es volia esbrinar si manipulant el flux de sang també es podia manipular el del líquid cefalorraquidi fins i tot si la persona està desperta. Per fer-ho, van mostrar un patró de tauler d’escacs que feia pampallugues a sis adults sans.

En monitoritzar-los, es va comprovar com aquesta estimulació visual tan intensa afectava el flux de sang del cervell. En apagar l’estímul, el flux de sang disminuïa i el líquid cefalorraquidi augmentava en relació a quant de temps havia durat. A més, l’experiment també ha permès comprovar com l’efecte de l’activitat del cervell en el flux del líquid cefalorraquidi no té res a veure amb la influència que hi puguin tenir el batec del cor o la respiració. El cervell, de manera directa, pot controlar-lo.

La proteïna beta amiloide no només és responsable de l'Alzheimer sinó que, a més, ajuda els càncers de pell a instal·lar-se al cervell | NIH
Aquests fluxos de líquid es podrien fer servir per eliminar la proteïna beta-amiloide que s’acumula al cervell de les persones amb Alzheimer | NIH

Possibles tractaments per a malalties del cervell

Tot i que en aquest cas no es va comprovar si el flux havia eliminat toxines o residus del cervell, estudis anteriors en ratolins ja havien demostrat que alguns estímuls audiovisuals redueixen els nivell de proteïnes tòxiques relacionades amb l’Alzheimer i el Parkinson i, de fet, ara s’està mirant de reproduir aquest efecte en humans.

Per bé que les onades de líquid creades per aquest mètode són menors que les que hi ha mentre dormim, i que per tant aquesta sempre és la primera opció, els investigadors volen aprofundir en el coneixement d’aquest mecanisme, especialment pel que fa al seu potencial com a tractament per algunes malalties del cervell.

Més notícies
Un nou estudi ha detectat la que sembla que és la causa real de la malaltia d'Alzheimer | University of California - San Francisco

Descobreixen una possible causa de l’Alzheimer

La troballa arriba poc després que es denunciés com a falsa la teoria de les plaques de proteïna beta-amiloide
:  - Mobile
Pxhere

Descobreixen com ho fa el cos per saber que estem cansats

Un mecanisme ajuda el cervell a saber quan necessitem descansar i així reparar danys genètics patits durant la vigília
:  - Mobile
Els malsons durant la infantesa s'han relacionat amb més risc de demències i Parkinson | Pixnio

Relacionen els malsons en la infantesa amb més risc de demència i Parkinson

El funcionament del cervell al principi de la vida pot donar pistes sobre què passarà dècades més tard
:  - Mobile
Quan dormim, el cervell es repara i endreça la nostra memòria, creant les associacions indirectes que fem servir habitualment | D.P.

Descobreixen com construïm la memòria relacional mentre dormim

Les connexions entre elements que no tenen cap relació demanen que les neurones i els circuits que els representen es comuniquin
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa