MonPlaneta
Aconsegueixen fabricar vasos sanguinis artificials iguals que els reals
  • CA

Un consorci internacional d’investigadors ha aconseguit desenvolupar una tecnologia que permet fabricar materials que imiten l’estrucutra dels vasos sanguinis naturals. Gràcies a això, es poden trasplantar sense que hi hagi rebuig i que els teixits creixin al seu voltant de manera correcta, un fet que pot suposar un canvi enorme en el futur de la cirurgia. Aquest avenç, que pot ser molt prometedor, ha estat presentat en un article a la revista ‘Advanced Materials’.

Anteriorment ja s’havia intentat fabricar vasos sanguinis artificials de diverses maneres, amb diversos graus d’èxit, però fins ara no s’havia aconseguit mai res que s’assemblés tantíssim a les estructures complexes de les venes i les artèries reals. Com explica un dels artífexs del descobriment, el professor Anthony Weiss, en una nota de premsa, “amb el temps la natura converteix aquest tub manufacturat en un que sembla, es comporta i funciona com un vas sanguini real”. Aquesta capacitat sorprenent, la de recrear l’estructura complexa dels teixits, apunta que la tecnologia no només pot ajudar en les cirurgies a l’hora de substituir venes i artèries sinó que, en el futur, fins i tot es podria fer servir per crear altres teixits sintètics com ara, fins i tot, vàlvules cardíaques.

Vasos que creixen de manera natural a dins del cos

Les parets dels vasos sanguinis tenen una sèrie d’anells concèntrics d’elastina, una proteïna que els dóna elasticitat i també la capacitat d’estirar-se. Això és, justament, el que els permet expandir-se i contreure’s amb els canvis que pateixi el flux de sang. Justament, el que ha aconseguit aquesta nova tecnologia és que, per primera vegada, aquests anells es poden desenvolupar de manera natural a l’interior de vasos sanguinis que, en realitat, són tubs que han estat implantats.

Els nous vasos sanguinis desenvolupats gràcies a aquesta nova tecnologia | Disseny de Ziyu Wang i il·lustració d'Ella Maru Studio
Els nous vasos sanguinis desenvolupats gràcies a aquesta nova tecnologia | Disseny de Ziyu Wang i il·lustració d’Ella Maru Studio

A més, el procés és relativament senzill i natural, en comparació amb la fabricació dels tubs emprats actualment. Duen dos materials naturals, que el cos tolera bé. Un és la tropoelastina, que es converteix en elastina, i l’altra una ‘funda’ elàstica que es dissipa gradualment a mesura que les venes i les artèries noves creixen.

Moltes opcions prometedores per al futur

Uns dels qui es podrien beneficiar més i més aviat d’aquest gran avenç són els infants que han nascut amb alguns vasos malformats. Actualment, l’única opció és substituïr-los per d’altres de sintètics que funcionen bé durant un temps fins que, a mesura que els infants creixen, aquests afegitons s’han de canviar. Amb aquests nous vasos sanguinis, s’obre la possibilitat que continuïn creixent amb els seus receptors i que, per tant, no calgui anar programant cirurgies cada uns quants anys.

Més notícies
Les lesions medul·lars són entre les més irreversibles i amb seqüeles més greus que hi ha actualment | Pxhere
Un medicament pensat contra el càncer pot ajudar a regenerar nervis danyats
Els assaigs demostren que poden restaurar la sensibilitat i el moviment en lesions medul·lars
Cèl·lules mare en procés de convertir-se en cèl·lules òssies | RMIT
Una nova tècnica fa servir ones de so per estimular la regeneració òssia
Aquest procediment podria ser un primer pas per recuperar massa perduda per càncers o malalties degeneratives
Els cors mecànics aconsegueixen que es regenerin els teixits de l’òrgan
Aquest descobriment podria obrir camí a noves teràpies en recuperació de casos d'insuficiència cardíaca
El Centre Mèdic Teknon | Wikimedia Commons
Metges catalans aconsegueixen regenerar tendó per primera vegada al món
Es tracta d'un dels avenços més destacats de la Medicina Esportiva de les últimes dècades. Les dades mostren que el tractament és efectiu i beneficiarà especialment els esportistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa