MonPlaneta
Aconsegueixen eliminar un tipus d’hemofília amb teràpia genètica
  • CA

La teràpia genètica ha aconseguit curar un tipus d’hemofília, aconseguint corregir el defecte de l’ADN que fa que les persones que la mateixen tinguin problemes per coagular la sang i aturar les hemorràgies. En un article publicat a la revista ‘New England Journal of Medicine’, un equip internacional d’investigadors ha exposat els resultats dels darrers assaigs en humans, que han tingut un gran èxit i podrien permetre que, durant els propers 3 anys, es curessin totes les persones amb hemofília B del món.

L'emperadriu Victòria
Es creu que l’emperadriu Victòria va ser qui va introduir l’hemofília a les cases reials europees, per on s’ha escampat ràpidament a causa de l’endogàmia

La malaltia de les famílies reials europees

L’hemofília B, tot i que menys comuna que l’hemofília A, és molt més coneguda perquè, d’ençà del regnat de la reina Victòria d’Anglaterra, la primera que se sap que era portadora del gen defectuós, pràcticament totes les famílies reials europees han acabat patint-la a causa del seu cercle tancat de matrimonis. Un nou problema que s’afegeix als que, al llarg de la història, s’han registrat en algunes dinasties on el matrimoni entre cosins era molt més habitual del que és recomanable.

Les persones amb hemofília B tenen un defecte genètic que els impedeix produir prou factor de coagulació IX, una de les proteïnes involucrades en el procés que fa que, en patir una hemorràgia, la sang no brolli constantment sinó que s’acabi tallant. Patir aquest problema, doncs, fa que qualsevol petit tall o cop pugui resultar un problema de salut greu, fins i tot potencialment mortal. A més, altres problemes, com les hemorràgies internes a les articulacions, poden causar un dolor crònic i molt intens.

L'estructura de l'ADN | D.P.
El virus introdueix les seves instruccions genètiques al fetge, fent que pugui produir el factor de coagulació IX | D.P.

Un virus que ‘ensenya’ a produir el factor de coagulació

Per mirar de resoldre aquest problema, els investigadors van crear un virus que, al seu interior, duu les instruccions per produir el factor de coagulació IX. En ser administrat, aquest virus es dirigeix al fetge, on introdueix el seu codi genètic i, per tant, ‘ensenya’ l’organ a produir la proteïna.

Els resultats dels experiments han estat excel·lents: dels 10 pacients amb què es va dur a terme l’assaig, 9 van assolir ràpidament nivells normals de factor de coagulació IX, és a dir, es van ‘curar’. Després d’anys rebent injeccions d’aquesta proteïna de manera setmanal per poder dur una vida mitjanament normal, de sobte l’hemofília havia desaparegut i tot s’havia acabat.

Algunes preguntes pendents

L’estudi, doncs, és una esperança enorme pels 1 de cada aproximadament 32.000 homes del món que tenen aquest defecte genètic. No obstant això, és clar, encara cal respondre algunes preguntes importants.

Primer de tot, la seguretat i l’efectivitat del tractament, que sembla que són correctes però que caldria provar en grups més grans de persones. En segon lloc, quant de temps dura l’efecte d’aquesta teràpia genètica, ja que estudis anteriors indiquen que poden ser uns deu anys però no se sap del cert. En tercer lloc, en quin moment es pot començar a administrar, ja que el fetge es desenvolupa fins els 12 anys. I finalment, quin serà el cost d’aquesta teràpia.

Més notícies
Ull | ISTOCK/@AYWAN88/IN-FUTURE
La teràpia genètica dóna resultats prometedors en el tractament de la ceguesa infantil
Els resultats inicials mostren millora de la visió de pacients amb una de les formes de ceguera congènita més habituals
Investigadors de l'IRB han participat en aquest estudi internacional sobre el rejoveniment cel·lular
Investigadors de Barcelona rejoveneixen òrgans amb reprogramació cel·lular
Els experiments en ratolins mostren canvis importants al pàncrees, la melsa, el fetge i la sang
Michel Rocatti ha aconseguit tornar a caminar gràcies a un implant | EPFL
Un home amb la medul·la seccionada torna a caminar gràcies a un implant
És la primera vegada que s'aconsegueix en una lesió tan greu
ADN | Pikist
La UAB aconsegueix curar una malaltia òssia rara amb una sola injecció
Aquesta teràpia aconsegueix aturar el deteriorament causat per la malaltia de Morquio A

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa