MonPlaneta
Aconsegueixen curar un fetge fora del cos abans de trasplantar-lo
  • CA

Un equip multidisciplinari de Zuric, a Suïssa, ha aconseguit un avenç pioner en el camp de la medicina: tractar un fetge humà danyar durant tres dies, fora del cos, abans d’implantar-lo en un pacient. Un any després d’aquesta operació, tal com expliquen en un article a ‘Nature Biotechnology’, el receptor de l’organ, que patia càncer, continua evolucionant favorablement.

Una màquina que imita el cos humà

Aquesta proesa ha estat possible gràcies a una màquina de perfusió desenvolupada pel mateix equip, anomenat Liver4Life, que imita el cos humà tan bé com és possible, donant al fetge les condicions ideals per continuar viu. Té una bomba que fa les funcions de cor, un respirador que fa el mateix que farien els pulmons i una màquina de diàlisi per suplir la manca de ronyons. A més, s’hi introdueixen hormones i nutrients per imitar l’efecte del pàncrees i els intestins al fetge.

El gener de 2020, l’equip va demostrar per primera vegada que, amb aquest sistema, es podia mantenir viu un fetge durant diversos dies fora del cos, i després van avançar cap al pas següent. El fetge es va preparar incloent diversos fàrmacs a la màquina, restablint el seu bon funcionament i fent que, el que es considerava inviable per a un trasplantament, tornés a funcionar correctament. Després de tres dies, van provar de dur a terme l’operació.

El fetge va ser col·locat a una màquina de perfusió per deixar-lo en condicions òptimes | Liver4Life
El fetge va ser col·locat a una màquina de perfusió per deixar-lo en condicions òptimes | Liver4Life

Un procediment que pot salvar vides

El pacient que havia de rebre l’organ patia càncer i era a la llista d’espera per a un trasplantament. Amb el seu consentiment, el procediment es va dur a terme el maig de 2021 i, al cap de pocs dies, va poder abandonar l’hospital. A dia d’avui, es troba bé, i declara que està “molt agraït” per un organ que “li ha salvat la vida”. “A causa del meu tumor, que progressava ràpidament”, recorda, “tenia poques oportunitats d’aconseguir un fetge de la llista d’espera en un període de temps raonable”.

Un dels metges acompanyant el receptor del fetge 'restaurat' | Liver4Life
Un dels metges acompanyant el receptor del fetge ‘restaurat’ | Liver4Life

Perspectives de futur prometedores

Gràcies a aquesta prova pionera, s’ha demostrat que tractar un fetge en una màquina de perfusió pot arreglar els seus problemes de funcionament i salvar vides. Per fer-ho, s’han hagut de superar una sèrie de reptes biomèdics que només s’han pogut solventar gràcies a la col·laboració entre especialistes de diversos camps.

El pas següent que volen fer a Liver4Life és repetir el procediment en altres pacients per demostrar-ne tant l’eficàcia com la seguretat. Si tenen èxit, en el futur un trasplantament de fetge, que sovint és un procediment d’emergència, es podria planificar amb temps. Alhora, s’estan desenvolupant noves màquines de perfusió més avançades i s’estudia com tractar, fora del cos, tota una llista de problemes del fetge que el farien no ser considerat apte per a un trasplantament.

Més notícies
L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge ha estat l'origen d'aquest virus modificat i és on s'han dut a terme les proves amb ell | Wikimedia Commons
Un virus modificat genèticament pot ajudar a tractar el càncer de pàncrees
El mètode funciona fins i tot en fases avançades de la malaltia
Dues de les desenvolupadores d'aquest aparell d'ultrasons mostren la seva creació, que ha donat grans resultats en el tractament del càncer | University of Michigan
Una tècnica amb ultrasons aconsegueix curar càncers en ratolins
Aquest descobriment sorprenent podria millorar molt el pronòstic d'aquesta malaltia en humans
Investigadors de l'IRB han participat en aquest estudi internacional sobre el rejoveniment cel·lular
Investigadors de Barcelona rejoveneixen òrgans amb reprogramació cel·lular
Els experiments en ratolins mostren canvis importants al pàncrees, la melsa, el fetge i la sang
Axolot
La regeneració de teixits en humans, una mica més a prop
Un estudi sobre els macròfags, claus en la regeneració dels axolots, ha identificat on els generen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa