MonPlaneta
Aconsegueixen curar càncers d’ovaris i colorectals a ratolins en sis dies
  • CA

Un equip de bioenginyers de diverses universitats nord-americanes han presentat una tècnica que els ha permès, en experiments amb ratolins, curar càncers d’ovaris i colorectals en només sis dies. El tractament, que ha aconseguit una remissió completa fins i tot en etapes avançades de la malaltia, podria començar els assaigs clínics en humans aquest mateix any.

El secret d’aquesta teràpia gairebé miraculosa és, tal com han explicat els mateixos responsables de la recerca a la revista ‘Science Advances’, la implantació d’unes “fàbriques de medicaments” de la mida del cap d’una agulla que administren dosis altes i contínues d’interleucina-2, un compost natural que activa els glòbuls blancs per tal que combatin les cèl·lules tumorals.

Amanda Nash treballant al laboratori | Rice University
Amanda Nash treballant al laboratori | Rice University

Un procediment senzill i amb resultats espectaculars

Aquests dispositius poden ser implantats amb una cirurgia molt poc invasiva i contenen cèl·lules que produeixen interleucina de manera constant. Així, després d’una sola operació, la dosi es va administrant continuament fins que el càncer desapareix. Al cap de trenta dies, a més, el mateix cos ho elimina. Un cop els investigadors van haver trobat la dosi correcta, és a dir, quantes “fàbriques” calien, es van aconseguir eliminar el 100% dels tumors als ovaris i un 87,5% dels tumors colorectals dels ratolins emprats als experiments.

En tots dos casos, les “fàbriques” van ser instal·lades a prop dels tumors i al costat del perineu, el teixit que subjecta els intestins, els ovaris i la resta d’òrgans abdominals. D’aquesta manera, la interleucina es concentrava i es limitava la seva presència a altres zones del cos. Justament, aquesta tècnica podria solucionar un dels grans reptes de la immunoteràpia, el de generar activitat contra els tumors sense que hi hagi efectes no-desitjats de l’augment de la resposta immunològica.

Omin Veiseh, un altre dels desenvolupadors de la tècnica, amb un pot de
Omin Veiseh, un altre dels desenvolupadors de la tècnica, amb un pot de “fàbriques” | Rice University

L’interleucina-2 és una citocina, una proteïna que el sistema immunològic fa servir per reconèixer i combatre malalties. En detectar-la als tumors, doncs, l’activitat de les defenses del cos augmenta i són elles mateixes qui eliminen les cèl·lules tumorals. Una resposta autoimmune d’aquest tipus, però, podria ser molt perillosa si es descontrolés, per això aquesta manera d’administrar la immunoteràpia pot ser tan avantatjosa.

Una gran esperança

Els investigadors, a més, creuen que la tècnica es pot emprar en altres càncers com ara els de pàncrees, fetge, pulmons o altres òrgans, adaptant el tipus de citocina a produïr a les necessitats de cada malaltia. Després d’aquests resultats tan prometedors, s’espera que els assaigs en humans comencin el més aviat millor per, si tenen èxit, poder començar a ajudar els pacients de càncer com més aviat millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa