MonPlaneta
Aconsegueixen crear òvuls a partir de cèl·lules masculines

El processor Katsuhiko Hayashi, de la Universitat d’Osaka (Japó) ha anunciat que ha aconseguit crear òvuls a partir de cèl·lules de ratolins mascle. En una conferència d’edició genètica humana que s’ha celebrat a l’Institut Crick de Londres, a Anglaterra, aquest investigador japonès ha explicat com el seu treball, que encara es troba en una fase primerenca, obre la porta a que parelles d’homes tinguin fills biològics, en un procés que inclou convertir els cromosomes XY masculins en cromosomes XX femenins.

Caldrà molta investigació perquè el procés sigui segur en humans

Hayashi, que treballa en el desenvolupament de nous tractaments de fertilitat, ha explicat que ha enviat els resultats del seu estudi a la revista ‘Nature’, on seran avaluats per a la seva publicació. No obstant això, encara poden quedar moltíssims anys abans que la possibilitat que dos homes tinguin un fill –i la reclamació d’un milió de pessetes al rei d’Espanya com a hereu de Franco, si fem cas a la llegenda urbana– esdevingui una possibilitat real.

Ratoli de laboratori | Pxhere
Les primeres passes en ratolins obren la possibilitat, en el futur, de reproduir el procés en humans | Pxhere

Al cap i a la fi, si aconseguir això en ratolins és difícil, en humans encara ho és més, ja que no es coneixen prou les particularitats biològiques de la formació de les cèl·lules reproductives de les persones. El mateix Hayashi, que no és un excèntric ni un ‘científic boig’ sinó algú molt respectat i valorat en el seu camp, ha admès que el seu treball es troba en un moment molt primerenc, que els òvuls obtinguts eren de baixa qualitat i que la seva tècnica no és, en cap cas, prou segura com per fer-la servir en humans.

Esborrar el cromosoma Y

Pel que ha explicat, el procés comença amb l’obtenció d’una cèl·lula de la pell d’un ratolí mascle, que és convertida en una cèl·lula mare, que pot esdevenir qualsevol altre tipus de cèl·lula. No obstant això, els seus cromosomes continuen sent XY, masculins, i per tant no podrien esdevenir un òvul. És aquí on l’equip del professor Katsuhiko intervé per eliminar el cromosoma Y i duplicar el cromosoma X, per tal de convertir la cèl·lula mare en femenina i poder programar-la per convertir-se en un òvul.

Tenir un cromosoma sexual extra es relaciona amb alguns problemes de salut importants | Pxhere
| Pxhere

Perspectives de futur

Les possibilitats d’aquesta tècnica, un cop desenvolupada, podrien ser molt grans, especialment pels tractaments de fertilitat. Pel que fa al seu ús per part d’un home per crear un nadó fent servir el seu esperma i òvuls artificials, però, el mateix Hayashi admet que és tècnicament possible però que no està segur ni de que sigui segur ni de que la societat ho acceptés.

No obstant això, aquesta investigació podria suposar un pas endavant important per a, com a mínim, part de la comunitat LGBTIQ+. En el cas dels homes, però, continuaria fent falta una gestant i, per tant, un ventre de lloguer. Això, però, també podria canviar, tal com apunta la presentació, fa poc, de la que es considera la primera incubadora industrial d’humans. La combinació de totes dues tecnologies podria, algun dia, permetre que dos homes tinguin un fill biològic sense la intervenció de cap dona en cap moment.

Més notícies
La reproducció sexual és un dels grans misteris de l'evolució
Presenten dues noves hipòtesis sobre l’evolució de la reproducció sexual
El sexe és un dels grans enigmes de l'evolució, especialment pel seu cost energètic doble, que sembla poc eficient
Té més gana, més set o més ganes d'aparellar-se? Depèn del que diguin la leptina i la neurotensina
Troben les neurones que decideixen si volem menjar, beure o sexe
Un experiment en ratolins mostra que són les encarregades de modular de què tenen més ganes
Que hi hagi homes que es fan monjos i no mantenen relacions sexuals mai més sembla, d'entrada, una pràctica que va en contra de les nostres pulsions naturals | Domini Públic
Els sorprenents avantatges evolutius del celibat
Un estudi analitza les conseqüències d'entrar en una comunitat monàstica i renunciar al sexe
La investigadora Clara Lehenaff
Clara Lehenaff: “Com podem tractar dones trans si no en tenim ni idea?”
La investigadora encapçala un projecte per estudiar el microbioma vaginal de les dones trans, un camp pràcticament desconegut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa