MonPlaneta
La venda d’ullals d’elefant a eBay continua 10 anys després de prohibir-se

Tot i que fa més de 10 anys que eBay va decidir prohibir la venda d’ullals d’elefant i d’objectes fets d’ivori, aquest comerç continua existint a la plataforma, segons ha demostrat un equip de la cadena britànica BBC. Els periodistes i experts legals que han participat a la investigació afirmen que, d’ençà de la prohibició, s’han venut milers d’objectes fets d’aquest material, emprant pseudònims tan creatius com “os boví”.

Els membres de l’equip de la BBC van comprar tres d’aquests objectes a la filial britànica d’eBay i els van fer analitzar, confirmant que dos d’ells eren d’ivori. La investigació la va iniciar el 2018 la doctora Caroline Cox, de la Universitat de Portsmouth que, juntament amb altres experts en tràfic d’ivori, va afirmar que el comerç online no s’havia aturat.

La prohibició no ha aturat el tràfic

De fet no s’ha aturat ni a eBay des que, el 2008, l’empresa va anunciar que impediria la venda d’ivori a les seves plataformes. Ja aleshores, la doctora Cox i el seu equip van seguir durant tres mesos els “ossos bovins”, una categoria a de venda a eBay al Regne Unit. De les 632 peces seguides, van concloure que més de 500 eren d’ivori, no només pel seu color distintiu sinó perquè els venedors indicaven el pes de l’objecte de manera molt precisa i, sobretot, per les línies de creixement.

La investigació ha revelat que eBay continua sent una via de venda de productes d'ivori tot i estar prohibida | BBC
La investigació ha revelat que eBay continua sent una via de venda de productes d’ivori tot i estar prohibida | BBC

Finalment, un equip de la BBC va comprar tres objectes d'”os boví” a eBay i els va fer analitzar, revelant que dos d’ells, efectivament, estaven fets d’ullals d’elefant. Després d’aquest descobriment, eBay fa afirmar que duu una dècada combatent el tràfic d’ivori i que, en dos anys, ha arribat a blocar o retirar 265.000 productes anunciats sota la seva política de protecció dels animals. Tot i això, els “ossos bovins” sembla que són un nom en clau molt emprat pels qui volen saltar-se la prohibició.

Un problema existent a altres plataformes

Aquesta plataforma, però, no és l’única afectada. En una altra investigació de la BBC el 2017, en aquest cas sobre el tràfic de micos en perill d’extinció, es van trobar animals a la venda a Instagram, i fa pocs mesos un informe assenyalava l’ús de Facebook pel comerç de tot tipus d’animals i, també, de banyes d’elefant i rinoceront, pràctiques prohibides per la seva empresa propietària, Meta, però molt difícils de controlar.

Tot plegat arriba, justament, quan al Regne Unit acaba d’entrar en vigor una de les prohibicions més dures del tràfic d’ivori de tot el món. Des del 6 de juny, comerciar amb aquest material no només és il·legal al país sinó que esta penat amb multes de fins a 290.000€ i 5 anys de presó. L’existència de plataformes on comerciar amb ivori a internet, però, i la contatació que estan molt menys controlats del que podria semblar, continua sent un perill.

Més notícies
Literatura científica | Laura Fedrizzi / Flickr

Els traficants de rèptils busquen noves espècies per capturar a les revistes científiques

Les descripcions i localitzacions els són molt útils per aconseguir exemplars ràpidament i vendre'ls com a novetat mundial
:  - Mobile
Dos exemplars de vaqueta mexicana | Flickr

La vaqueta mexicana, una espècie en perill amenaçada pel tràfic de la “cocaïna del mar”

També coneguda com a marsopa de Califòrnia, aquest animal està patint els efectes de la pesca il·legal d'una altra espècie, la totoaba, la bufeta natatòria de la qual pot superar els 70.000€ el quilo
:  - Mobile
Imatge d'una cria de duc al centre de fauna MónNatura Pirineus

El tràfic i la caça posen en perill la fauna salvatge, incloses les espècies protegides

Els investigadors han informat que la caça i el tràfic d'animals en xarxes comercials internacionals i nacionals amenacen nombroses espècies
:  - Mobile
Un dels cocodrils rescatats en l'operació

Tres detinguts a Sant Vicenç de Montalt per tràfic de rèptils protegits

Es van intervenir 21 tortugues, tres cocodrils, dues serps pitó i un camaleó
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa