Tot i que fa més de 10 anys que eBay va decidir prohibir la venda d’ullals d’elefant i d’objectes fets d’ivori, aquest comerç continua existint a la plataforma, segons ha demostrat un equip de la cadena britànica BBC. Els periodistes i experts legals que han participat a la investigació afirmen que, d’ençà de la prohibició, s’han venut milers d’objectes fets d’aquest material, emprant pseudònims tan creatius com “os boví”.
Els membres de l’equip de la BBC van comprar tres d’aquests objectes a la filial britànica d’eBay i els van fer analitzar, confirmant que dos d’ells eren d’ivori. La investigació la va iniciar el 2018 la doctora Caroline Cox, de la Universitat de Portsmouth que, juntament amb altres experts en tràfic d’ivori, va afirmar que el comerç online no s’havia aturat.
La prohibició no ha aturat el tràfic
De fet no s’ha aturat ni a eBay des que, el 2008, l’empresa va anunciar que impediria la venda d’ivori a les seves plataformes. Ja aleshores, la doctora Cox i el seu equip van seguir durant tres mesos els “ossos bovins”, una categoria a de venda a eBay al Regne Unit. De les 632 peces seguides, van concloure que més de 500 eren d’ivori, no només pel seu color distintiu sinó perquè els venedors indicaven el pes de l’objecte de manera molt precisa i, sobretot, per les línies de creixement.

Finalment, un equip de la BBC va comprar tres objectes d'”os boví” a eBay i els va fer analitzar, revelant que dos d’ells, efectivament, estaven fets d’ullals d’elefant. Després d’aquest descobriment, eBay fa afirmar que duu una dècada combatent el tràfic d’ivori i que, en dos anys, ha arribat a blocar o retirar 265.000 productes anunciats sota la seva política de protecció dels animals. Tot i això, els “ossos bovins” sembla que són un nom en clau molt emprat pels qui volen saltar-se la prohibició.
Un problema existent a altres plataformes
Aquesta plataforma, però, no és l’única afectada. En una altra investigació de la BBC el 2017, en aquest cas sobre el tràfic de micos en perill d’extinció, es van trobar animals a la venda a Instagram, i fa pocs mesos un informe assenyalava l’ús de Facebook pel comerç de tot tipus d’animals i, també, de banyes d’elefant i rinoceront, pràctiques prohibides per la seva empresa propietària, Meta, però molt difícils de controlar.
Tot plegat arriba, justament, quan al Regne Unit acaba d’entrar en vigor una de les prohibicions més dures del tràfic d’ivori de tot el món. Des del 6 de juny, comerciar amb aquest material no només és il·legal al país sinó que esta penat amb multes de fins a 290.000€ i 5 anys de presó. L’existència de plataformes on comerciar amb ivori a internet, però, i la contatació que estan molt menys controlats del que podria semblar, continua sent un perill.