Com a mínim un terç de les espècies d’arbre que existeixen actualment al món estan en perill d’extinció, segons el ‘Global Tree Assessment’ de l’ONG Botanic Gardens Conservation International, amb seu a Londres (Anglaterra). Entre els arbres amenaçats hi ha les alzines, els roures, les magnòlies i un número important d’arbres tropicals molt apreciats per la seva fusta.

Així, de les 60.000 espècies d’arbre que es calcula que hi ha al món, els responsables d’aquest informe afirmen que n’hi ha 17.500 en risc, un número que duplica el de mamífers, ocells, ambifis i rèptils amenaçats junts. Amb aquests resultat, no és estrany que l’ONG exigeixi mesures de protecció urgents per protegir els arbres de tots els factors que l’amenacen, com ara la desforestació, la tala per a fusta i els efectes del canvi climàtic. Els arbres, i la seva diversitat, tenen un paper ecològic importantíssim i, si desapareguessin, podrien iniciar una extinció en cadena.

Arbres d'un bosc d'alt valor ecològic a Sant Feliu de Pallerols | ACN
Arbres d’un bosc d’alt valor ecològic a Sant Feliu de Pallerols | ACN

De les 60.000 espècies analitzades, 142 ja s’han extingit en llibertat, i de 442 en queden menys de 50 exemplars. Tot plegat per una sèrie d’amenaces cada cop més importants com són la desforestació per a fer espai a nous conreus (29% de les espècies), la tala per la fusta (27%), la desforestació per fer lloc a pastures (14%), per a urbanitzar (13%) i els incendis forestals (13%).

Aquest darrer factor, a més, es relaciona directament amb el canvi climàtic, per bé que els experts afirmen que encara hi ha espai per a l’esperança si es prenen mesures urgents i ben dissenyades, com ara preservar els boscos i expandir les àrees protegides, guardar llavors d’espècies amenaçades, assegurar que les reforestacions es fan amb criteris científics i, és clar, augmentar la dotació econòmica per a la conservació dels arbres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa