MonPlaneta
SOS Costa Brava vol que el Govern compri la base Loran, a l’Estartit
  • CA

L’entitat ecologista SOS Costa Brava vol que el Govern destini una partida a l’adquisició de la finca de la base Loran de l’Estartit (Baix Empordà), de què destaquen el “valor ambiental i paisatgístic”.

En una carta enviada al vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, reclamen reunir-se amb els responsables de les conselleries per abordar com es desplega de la llei de protecció i ordenació del litoral i saber quines són “les previsions” del Govern pel que fa a la creació del “Conservatori del Litoral”. També reivindiquen un posicionament públic i el Govern que expliqui quines actuacions té previstes, entre elles l’aplicació “urgent del dret de retracte” després que un particular l’hagi adquirit.

“Ens entristeix l’escàs interès que ha mostrat l’administració catalana per obtenir la cessió de la finca per part del Ministeri de Defensa, així com per evitar la privatització de patrimoni públic dins d’un espai natural protegit”, afirmen. Els terrenys de la base Loran eren municipals i van ser expropiats el 1961. La base va tancar l’1 gener del 1995 i, des d’aleshores, les edificacions s’han degradat, malgrat que el 2009 l’Estat va executar un projecte de desmantellament controlat dels elements que podien ser aprofitats. Des que va deixar de funcionar, l’Estartit ha volgut recuperar els terrenys, però Defensa afirma que ha de ser pagant-ne un preu i que la normativa impedeix que sigui simbòlic.

Des del 2012 el ministeri ha celebrat quatre subhastes. Ala primera, el preu de sortida era de 850.000 euros i a l’última, de finals del 2019, havia baixar fins els 419.000. Tot i que va quedar deserta, un particular va presentar una oferta similar i el ministeri de Defensa va fer una adjudicació directa per 400.000€. El comprador ha manifestat públicament a diversos mitjans que la seva intenció és convertir l’edifici en una residència privada i en un museu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa