MonPlaneta
Les salamandres voladores controlen perfectament els salts entre els arbres
  • CA

A més de 80 metres d’alçada, entre les sequoies de Califòrnia, uns dels arbres més alts del món, hi ha unes salamandres que s’enfilen fins aquelles alçades i salten des d’una branca amb total tranquil·litat. Són les anomenades ‘salamandres errants’ (Aneides vagrans), una espècie endèmica del nord-oest d’aquest estat nord-americà que viuen en aquests arbres gegants i els salts de les quals han estat estudiats en detall en un article publicat a la revista ‘Current Biology’.

Salamandres en un túnel de vent

Els investigadors van capturar cinc exemplars d’aquesta espècie, cinc d’una altre de semblant però que és una mica menys arbòria (A. lugubris) i cinc de dues espècies que viuen a terra. Totes elles van ser sotmeses a un experiment: posar-les en un túnel de vent vertical per simular la caiguda d’un arbre i gravar amb una càmera d’alta velocitat com es comportaven.

Els vídeos mostren clarament com les salamandres errants controlaven perfectament la “caiguda”, estirant les extremitats i la cua per mantenir-se estables en l’aire i ajustant la seva posició mentre planejaven, talment com si estiguessin fent servir un paracaigudes. De fet, fins i tot podien lliscar com si duessin una ala delta i moure’s horitzontalment. Un comportament totalment inesperat.

Un talent decisiu per a la supervivència

Pel que fa a l’A. lugubris, tenia unes capacitats semblants però molta menys tendència a planejar, mentre que, en el cas de les dues espècies terrestres, no sabien què havien de fer per frenar la caiguda. Aquest talent de les salamandres errants, és clar, deu tenir una utilitat enorme al capdamunt d’una secuoia, podent canviar de direcció surant els salts o les caigudes per evitar un accident fatal, que les caci un depredador o haver de tornar a escalar desenes i desenes de metres. De fet, fins i tot les pot ajudar a trobar llocs millors on viure si la zona on s’estan s’asseca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa