Una de les dues darreres exemplars de rinoceront blanc del nord, anomenada Najin, ha estat retirada del programa de cria que mira de salvar l’espècie in extremis. Els científics que participen en aquest esforç per impedir la desaparició total d’aquests rinoceronts han considerat que la femella, de 32 anys, no podia continuar participant al programa per raons ètiques a causa, per exemple, de la seva edat, tot i que hi ha hagut altres factors involucrats.

El darrer mascle de l’espècie va morir l’any 2018 i, per tant, és impossible que l’espècie continuï de manera natural. No obstant això, el seu esperma havia estat recollit i congelat, i s’ha fet servir per fecundar òvuls que han estat extrets, precisament, tant de Najin com de la seva filla Fatu, els dos únics rinoceronts blancs del nord que queden vius. Desgraciadament, però, cap de les dues femelles ha pogut dur a terme l’embaràs quan s’ha provat d’implantar-los un d’aquests embrions, que també han estat fecundats amb esperma obtingut d’un altre dels darrers mascles vius. Així doncs, malgrat haver fet servir les darreres tècniques en reproducció assistida d’animals, no s’ha tingut èxit, però els científics plantegen una nova sortida: com que hi ha dotze embrions de rinoceront blanc del nord, s’està estudiant d’implantar-los en mares de l’altra subespècie de rinoceront blanc, la del sud.

Rinoceront blanc  | Wikimedia Commons
Rinoceront blanc | Wikimedia Commons

En qualsevol cas, la retirada de Najin del programa suposa un altre cop molt dur per al programa de recuperació, però sembla que no hi havia gaires opcions més ja que, a més de la seva edat avançada, les revisions a què se sotmeten les dues rinoceronts havien revelat que Najin té uns quants tumors petits i benignes a la cèrvix i l’úter i que, a més, té un quist a l’ovari esquerre. La decisió, doncs, sembla fonamentada, però no és menys cert que deixa els rinoceronts blancs del nord en una posició encara més complicada que fins ara: les seves opcions, ja de per sí minses, s’estan esgotant.

Nou comentari