MonPlaneta
Resolen el misteri del naixement de les anguiles, que ja intrigava Aristòtil

Un equip d’investigadors ha aconseguit resoldre definitivament el misteri del naixement de les anguiles europees, un enigma que fins i tot Aristòtil va plantejar-se al segle IV abans de Crist. El seu viatge per reproduir-se duu aquests animals tan lluny que sembla impossible, i és per això que el filòsof grec, després de ponderar molt com devien néixer, va acabar proposant que sorgien del fang. El que passa en realitat, però, està explicat en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’.

Un viatge d’Europa fins a Amèrica

La veritat és que cada any les anguiles europees surten dels rius cap al mar i travessen tot l’Atlàntic fins el mar dels Sargassos, a prop de les Bahames, on es reprodueixen una sola vegada i després moren. Això, que feia un segle que se sospitava, no s’ha pogut demostrar directament fins ara, quan gràcies al rastrejament per satèl·lit s’han pogut seguir les anguiles per primera vegada en la seva darrera travessia.

Aquesta informació, a més de resoldre definitivament un misteri mil·lennari, servirà per millorar les polítiques de conservació de l’espècie, en perill crític d’extinció a causa del canvis en els corrents oceànics pel canvi climàtic, la contaminació, la pesca furtiva i els obstacles que troben en el seu camí, com ara els embassaments. De fet, des dels anys 80, les poblacions d’anguiles europees han caigut un 95%.

Les anguiles maduren i canvien a les costes per poder viure a l'aigua dolça dels rius | Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Les anguiles maduren i canvien a les costes per poder viure a l’aigua dolça dels rius | Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Un cicle vital fascinant

El cicle de vida de les anguiles, que en certa manera és semblant al dels salmons, comença al mar dels Sargassos, a l’Atlàntic Nord, on neixen com a cries fràgils i transparents que els corrents marins duen en un viatge d’entre dos i tres anys fins a les costes europees. Allà maduren i s’endinsen als rius, on creixen fins que fan gairebé un metre de llargada abans de refer el camí que els duu al lloc on van néixer i on, també, moren després de reproduir-se una sola vegada.

Seguir tot aquest camí és molt difícil, és clar. De fet, fins ara, els investigadors havien aconseguit seguir les anguiles fins l’arxipèlag de les Açores, però allà sempre els havien perdut la pista. Aquesta vegada, han aprofitat aquest punt per capturar unes quantes anguiles i posar-los xips de rastrejament per poder, finalment, seguir el seu viatge increïble fins el mar dels Sargassos, demostrant que són capaces de nedar tantíssima distància.

Més notícies
Anguila elèctrica

VÍDEO | Les anguiles elèctriques col·laboren per enrampar les seves preses

Fins ara s'havia pensat que eren animals molt solitaris, però un equip de científics les ha gravat treballant plegades
Tony Iommi en una imatge d'arxiu | Wikimedia Commons

Bategen una anguila fòssil en honor al guitarrista de Black Sabbath

L'animal va viure fa uns 469 milions d'anys i va ser descobert per científics escandinaus
Les anguiles elèctriques han aconseguit, gràcies a una petita mutació, desenvolupar els òrgans que li donen el seu tret més característic

Esbrinen com alguns peixos van desenvolupar òrgans elèctrics

El descobriment també pot ajudar a trobar les mutacions responsables d'algunes malalties humanes
El llac Ness, a Escòcia

El Monstre del Llac Ness podria ser una anguila gegant

Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat un equip científic que ha analitzat mostres d'aigua de la zona i n'ha extret ADN dels animals que hi viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa