MonPlaneta
Redescobert un ocell que es creia desaparegut fa 140 anys
  • CA

Un ocell que es considerava desaparegut i probablement extingit des de fa 140 anys ha estat redescobert en una petita illa de Papua Nova Guinea, a Oceania. Es tracta del colom faisà de clatell negre, una espècie nativa de la zona però de què no se sabia res des de 1882, quan va ser documentat per darrera vegada, segons explica la cadena britànica BBC en un article a la seva pàgina web.

La troballa es va fer el passat mes de setembre després d’una recerca d‘un mes de durada per part d’un equip de científics. L’ocell va ser trobat al fons de la selva de l’illa de Fergusson gràcies a un gran treball que va incloure diversos científics, entrevistes amb la població local, una vintena de trampes fotogràfiques i, fins i tot, una trobada amb pirates.

L'illa de Fergusson és molt petita i es troba davant de les costes de Papua Nova Guinea | Google Maps
L’illa de Fergusson és molt petita i es troba davant de les costes de Papua Nova Guinea | Google Maps

Una cerca que semblava inútil

Els investigadors no era la primera vegada que intentaven trobar aquesta au de què feia tantíssim temps que no se sabia res. El 2019, de fet, ja es va intentar trobar aquest ocell terrestre, d’una mida considerable, però els esforços van ser infructuosos i no se’n va trobar ni rastre. Aquest cop semblava que no tindrien gaire més sort fins que, a prop de la muntanya més alta de l’illa, alguns caçadors els van explicar que havien sentit i fins i tot vist l’ocell.

Un dels habitants de la zona els va informar d’una zona en concret on afirmava que havia vist diversos cops coloms faisans de clatell negre i, gràcies a les trampes fotogràfiques, van aconseguir corroborar que no s’havia extingit, en un descobriment que, com va explicar el colíder de l’expedició, John Mittermeier, va ser com “trobar un unicorn”.

L’au podia estar a punt d’extingir-se de debò

El fet que hagi costat tant de trobar, però, fa pensar que la població que queda d’aquest ocell és molt petita i que s’està reduint. Així doncs, els investigadors esperen que la informació que puguin aconseguir sobre ell pugui servir per crear un pla per assegurar-ne la supervivència.

Més notícies
Fins ara la cloïssa 'Cymatioa cooki' només es coneixia pel registre fòssil i es considerava extingida | Jeff Godard
Troben una espècie de cloïssa que es creia extingida fa més de 40.000 anys
Aquest descobriment excepcional s'ha fet a les costes de Califòrnia
L'home de Flores podria continuar vivint a l'illa que li va donar nom, segons alguns testimonis oculars | Wikimedia Commons
Un antropòleg afirma que un homínid que es creia extingit encara sobreviu
Alguns indonesis afirmen haver vist criatures quasihumanes, i Gregory Forth està convençut que són l'Homo floresiensis
El dugong, amb el seu caràcter tranquil, va ser caçat gairebé fins l'extinció i ara està perdent els seus hàbitats | Julien Willem (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
S’extingeix a la Xina el mamífer marí d’on va sorgir el mite de les sirenes
Un estudi declara el dugong "funcionalment extingit" al país, una pèrdua "devastadora"
El panda vermell és un animal molt conegut i estimat per la seva aparença adorable però, com tants d'altres, està amenaçat per l'activitat humana | Wikimedia Commons
El panda vermell pot ser molt més a prop de l’extinció del què pensem
Un nou estudi mostra tots els factors que l'amenacen, especialment la destrucció dels seus hàbitats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa