MonPlaneta
Quantes espècies de vertebrats viuen a la Terra?
  • CA

Dos professors de ciències ambientals de la Universitat de Syracuse, als Estats Units, han mirat d’escatir si la comunitat científica aconseguirà tenir mai un número total d’espècies de vertebrats que viuen al nostre planeta, cosa que podria ajudar a preservar-les. En un article a la revista ‘Biological Journal of the Linnean Society’, Bruce Wilkinson i Linda Ivany expliquen que sabent quins éssers vius hi ha es podrien prioritzar indrets i grups per repartir bé els esforços i assegurar-ne la supervivència.

Tot i això, la seva conclusió és que arribar a predir el número total d’espècies podria ser impossible, tenint en compte que totes les que coneixem són només una fracció. Així, per posar una xifra, han projectat la corba d’espècies noves que es descriuen cada dia cap al futur fins arribar un punt on, en teoria, ja s’haurien d’haver trobat totes. Wilkinson troba una semblança entre aquesta corba i les reserves de recursos no-renovables. Com passa amb el petroli disponible, els investigadors van pensar que podrien estimar el total i quant es trigaria a aconseguir-lo tot. La teoria de l’explotació de recursos indica que el número de descobriments segueix una corba amb forma de campana: puja i després baixa, ja que cada cop són més difícils de trobar encara que els esforços continuïn. El moment de màxims descobriments és conegut com el cim de Hubbert, i després d’aquest moment cada cop hi ha menys recursos disponibles fins que s’acaben.

Un exemplar de la nova espècie de granota daurada | PLOS ONE
Un exemplar d’una espècie de granota daurada descoberta fa poc | PLOS ONE

El problema amb aquesta corba és que has de donar per fet que els esforços i les tècniques seran constants i conegudes, i amb el petroli s’ha vist clar com, després que es pensés que s’havia arribat al màxim a principis dels anys setanta, es van descobrir noves tècniques que van dur a descobrir nous jaciments. Amb els vertebrats, diuen, passa el mateix. A partir de 1950 hi va haver una explosió de descobriment de noves espècies després que els recursos augmentessin un cop acabada la Segona Guerra Mundial i que el desenvolupament de noves tècniques permetés distingir espècies molt semblants. En tots dos casos, la corba de descobriments es va veure alterada. Així doncs, i tornant al present, els investigadors conclouen que saber el número exacte d’espècies del planeta pot ser un objectiu impossible d’assolir, si més no com a predicció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa