MonPlaneta
Presenten un cotxe que elimina contaminants en comptes d’emetre’n
  • CA

El Festival de la Velocitat de Goodwood, al sud d’Anglaterra, va ser el lloc triat pel dissenyador Thomas Heatherwick per presentar l’Airo, el seu model de cotxe que no només no emet contaminació sinó que, a més, en captura. Segons va anunciar ell mateix, espera que el 2023 es comenci a produir en sèrie i que se’n facin, com a mínim, un milió. Abans de presentar aquest nou cotxe, el primer que ha dissenyat mai, Heatherwick ja era conegut per haver treballat en projectes arquitectònics com ara les oficines de Google a Califòrnia i a Londres. És aquesta distància de la indústria tradicional dels cotxes el que va fer que la companyia xinesa IM Motors s’interessés en el seu estudi: volien que capgirés la manera com s’havien entès fins ara aquests vehicles.

Així, l’Airo té un gran sostre de vidre i, per dins, sembla una habitació, amb seients que es poden convertir en llits i fins i tot una taula central on menjar o fer reunions. El seu aspecte exterior, a més, també és molt diferent dels cotxes que estem acostumats a veure. La seva característica més destacada, però, és la instal·lació d’un filtre a la part del davant del cotxe que, cada any, capturarà una bola de partícules en suspensió de la mida d’una pilota de tennis. Tot i que no sembla gaire, tenir un milió d’aquests vehicles i que tota aquesta quantitat de pol·lució no acabi als pulmons de cap animal ni persona. El cert, però, és que la contribució a la reducció de la contaminació a nivell global seria pràcticament impossible de calcular.

Pel que fa al disseny del seu espai interior, la idea de Heatherwick és convertir els cotxes en alguna cosa més que un vehicle, i que puguin ser un estudi, una oficina o una sala de reunions mòbil per donar-los més ús que el de simplement transportar persones d’un lloc a un altre. El preu, a més, no hauria de ser excepcionalment car, i Heatherwick el calcula en uns 47.000€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa