La detecció d’un brot de grip aviària en una granja de visons a Carral (Galícia) ha fet saltar les alarmes entre la comunitat mèdica. Tal com apunta un informe publicat recentment a ‘Eurosurveillance’, la transmissivitat entre mamífers posa l’H5N1, com és coneguda aquesta soca de grip, més a prop de poder propagar-se entre els humans.
Una variant que facilita la transmissió entre mamífers
El brot de Carral va començar l’octubre de 2022 entre els visons americans (‘Neovison vison’) de la granja, i la seqüenciació de l’ADN del virus ha revelat que el causant de la malaltia és una nova variant de l’H5N1 que conté material genètic provinent d’una soca detectada en gavines, a més d’una mutació genètica que se sap que augmenta l’habilitat d’alguns virus de la grip dels animals de reproduïr-se a l’organisme dels mamífers.

De fet, durant el darrer anys, la grip aviària ha anat donant proves de com cada cop és més capaç de passar de les aus als humans. Als Estats Units, per exemple, s’ha trobat el virus en més de deu espècies, entre les quals óssos, foques, guineus i óssos rentadors. Fins el brot de Carral, però, tots els contagis detectats en mamífers, inclosos els humans, es podien atribuir a un contacte directe amb el virus, com ara els excrements d’animals malalts o fins i tot per haver-se’n menjat algun. El contagi de mamífer a mamífer, doncs, és una novetat, i una que augmenta el risc per a la salut pública.
El brot va ser controlat, frenant el perill
Després de la detecció del brot de Carral, més de 50.000 visons van ser sacrificats per aturar la propagació de la malaltia i, a més, es van fer proves a onze treballadors de la granja. Tot i que cap d’ells no va donar positiu per H5N1, podria haver passat. Els visons, de fet, podrien ser un bon receptacle pel virus per fer el salt entre les aus i els humans, tal com apunta l’informe. És per això que demanen augmentar la bioseguretat a les granges i la implementació de programes de vigilància i seguiment tant del virus de la grip com d’altres patògens zoonòtics.

Una amenaça que continua planant sobre tots
Eliminats els visons, però, no ha desaparegut l’amenaça de la grip aviària. Com que sembla que aquesta variant concreta es va originar a les gavines, algunes de les mutacions que contenien encara circulen entre els ocells i, per tant, podrien tornar a passar als mamífers en qualsevol moment. En cas que arribés als humans, però, no hi ha raons per alarmar-se excessivament, ja que es produïria una vacuna de manera relativament ràpida i, a més, disposem del Tamiflu, un medicament que redueix la severitat de la malaltia. En els animals, en canvi, el perill és molt més gran, ja que les grips aviàries poden causar mortalitats altíssimes.