MonPlaneta
Preocupació per un brot de grip aviària en una granja de visons a Galícia
  • CA

La detecció d’un brot de grip aviària en una granja de visons a Carral (Galícia) ha fet saltar les alarmes entre la comunitat mèdica. Tal com apunta un informe publicat recentment a ‘Eurosurveillance’, la transmissivitat entre mamífers posa l’H5N1, com és coneguda aquesta soca de grip, més a prop de poder propagar-se entre els humans.

Una variant que facilita la transmissió entre mamífers

El brot de Carral va començar l’octubre de 2022 entre els visons americans (‘Neovison vison’) de la granja, i la seqüenciació de l’ADN del virus ha revelat que el causant de la malaltia és una nova variant de l’H5N1 que conté material genètic provinent d’una soca detectada en gavines, a més d’una mutació genètica que se sap que augmenta l’habilitat d’alguns virus de la grip dels animals de reproduïr-se a l’organisme dels mamífers.

Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada

De fet, durant el darrer anys, la grip aviària ha anat donant proves de com cada cop és més capaç de passar de les aus als humans. Als Estats Units, per exemple, s’ha trobat el virus en més de deu espècies, entre les quals óssos, foques, guineus i óssos rentadors. Fins el brot de Carral, però, tots els contagis detectats en mamífers, inclosos els humans, es podien atribuir a un contacte directe amb el virus, com ara els excrements d’animals malalts o fins i tot per haver-se’n menjat algun. El contagi de mamífer a mamífer, doncs, és una novetat, i una que augmenta el risc per a la salut pública.

El brot va ser controlat, frenant el perill

Després de la detecció del brot de Carral, més de 50.000 visons van ser sacrificats per aturar la propagació de la malaltia i, a més, es van fer proves a onze treballadors de la granja. Tot i que cap d’ells no va donar positiu per H5N1, podria haver passat. Els visons, de fet, podrien ser un bon receptacle pel virus per fer el salt entre les aus i els humans, tal com apunta l’informe. És per això que demanen augmentar la bioseguretat a les granges i la implementació de programes de vigilància i seguiment tant del virus de la grip com d’altres patògens zoonòtics.

Cedida
Si passés als humans, per sort, podríem comptar amb una vacuna per a la grip aviària de manera relativament ràpida

Una amenaça que continua planant sobre tots

Eliminats els visons, però, no ha desaparegut l’amenaça de la grip aviària. Com que sembla que aquesta variant concreta es va originar a les gavines, algunes de les mutacions que contenien encara circulen entre els ocells i, per tant, podrien tornar a passar als mamífers en qualsevol moment. En cas que arribés als humans, però, no hi ha raons per alarmar-se excessivament, ja que es produïria una vacuna de manera relativament ràpida i, a més, disposem del Tamiflu, un medicament que redueix la severitat de la malaltia. En els animals, en canvi, el perill és molt més gran, ja que les grips aviàries poden causar mortalitats altíssimes.

Més notícies
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió
El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies
"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"
La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
L’epidèmia de grip aviària ha fet sacrificar 48 milions d’ocells a Europa
El brot fa un any que dura i és el més gros que s'ha detectat mai
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
Una grip aviària altament patogènica està matant milers d’ocells al Quebec
Les costes d'algunes illes són plenes de restes de mascarells atlàntics víctimes de la malaltia
Els aiguamolls de l'Empordà amb tres ànecs al fons aixecant el vol
Detecten la grip aviària en tres cigonyes i una oca salvatge als Aiguamolls de l’Empordà
Agricultura ha incrementat la vigilància en les explotacions de la zona per comprovar les mesures de bioseguretat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa