MonPlaneta
Algunes plantes comunes poden millorar molt la qualitat de l’aire a casa
  • CA

Unes quantes plantes ben corrents, posades en testos per casa o a l’oficina, poden ajudar moltíssim a millorar la qualitat de l’aire. Ho indica un estudi publicat fa poc a la revista ‘Air Quality, Atmosphere & Health’ i que ha estat elaborat per la Universitat de Birmingham (Anglaterra) i la Reial Societat d’Horticultura del Regne Unit. Els reus resultats apunten que, en algunes condicions, poden reduir les concentracions de diòxid de nitrogen, un contaminant molt habitual, fins a un 20%.

Un gest senzill i amb grans avantatges

Els investigadors van dur a terme experiments amb tres plantes fàcils de mantenir i no gaire cares com són la Spathiphyllum wallisii (lliri de pau), la Dracaena fragrans (tronc del Brasil) i la Zamioculcas zamiifolia (planta ZZ). Totes tres van ser posades, totes soles, en sales de prova amb nivells de diòxid de nitrogen semblants als que hi ha en una oficina situada al costat d’un carrer amb força trànsit.

El lliri de pau és una de les plantes emprades a l'estudi | Piqsels
El lliri de pau és una de les plantes emprades a l’estudi | Piqsels

En només una hora, totes tres espècies van ser capaces de retirar aproximadament la meitat d’aquest gas de l’estança, independentment de la llum que rebessin o de la humitat del sòl on havien estat plantades. Així, aquestes tres plantes, per bé que molt diferents entre elles, resulten tenir una capacitat similar de retirar NO2 de l’aire, a diferència de la seva capacitat de capturar CO2, que depèn de factors ambientals. Els resultats van ser calculats per oficines petites (15m3) i mitjanes (100m3) amb diversos nivells de ventilació. En una oficina petita amb mala ventilació, cinc plantes retirarien el 20% del diòxid de nitrogen, mentre que en un espai mitjà només seria un 3,5% tot i que s’hi podrien afegir més plantes.

Un misteri per resoldre

El mecanisme mitjançant el qual les plantes retiren aquest gas no és conegut, però els investigadors no creuen que sigui el mateix que fan servir amb el diòxid de carboni, és a dir, a través dels estomes de les fulles. A més, els experiments no van provar que les plantes acabessin tornant a alliberar el NO2, de manera que es pensa que el capturen per a algun procés biològic que també té a veure amb el sòl on creix la planta. Els seus efectes positius, en qualsevol cas, són més que evidents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa