MonPlaneta
La ‘planta penis’ dels Països Baixos floreix per primer cop

L’Amorphophallus decus-silvae, també anomenada “planta penis”, és una espècie rara que pot arribar als dos metres d’alçada i amb una forma fàl·lica que li ha fet guanyar el nom. Nativa dels boscos tropicals d’Indonèsia, necessita un ambient molt càlid i humid per creixer, cosa que fa molt complicat cultivar-la a Europa. No obstant això, havia florit dues vegades des del 1997 i, fa pocs dies, va florir un tercer cop, en aquest cas al Jardí Botànic de Leiden, als Països Baixos.

Aquest exemplar concret va ser plantat fa sis anys i, a mitjans d’aquest mes de setembre, va començar a aparèixer-li el capoll, que va acabar medint més de mig metre, amb tota la planta superant els dos. El que va avisar que la floració era imminent, però, és la pudor horrible a carn podrida que emet aquesta planta quan floreix. De fet, la floració de la “planta penis” té dues fases: la primera és la que fa que la part fàl·lica de la flor s’escalfi i emeti aquesta pudor insuportable, que atreu els pol·linitzadors propers que acaben coberts de pol·len i el duen a altres “plantes penis”.

Com que al jardí de Leiden només n’hi ha un exemplar, però, el pol·len està sent recollit per poder-lo dur a altres indrets on tinguin plantes d’aquest tipus i assegurar-ne la diversitat genètica. La floració d’una planta penis és poc habitual, ja que acostumen a passar anys entre una i la següent, i és per això que aquest esdeveniment, especialment a Europa, ha estat seguit amb moltíssima atenció. El més probable, de fet, és que aquesta planta no torni a florir entre d’aquí 3 i d’aquí 12 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa