MonPlaneta
Una planta carnívora fa servir l’energia de l’aigua per caçar
  • CA

Les plantes-gerra del gènere Nepenthes són entre les més sorprenents que hi ha. Una de les seves integrants, fins i tot, va protagonitzar un dels articles de la sèrie ‘Bestiari no al·legòric’ de Víctor Nubla que recollia alguns dels comportaments més curiosos dels organismes de la Terra. Ara, un equip d’investigadors ha descobert que una d’elles, la Nepenthes gracilis, fins i tot fa servir l’energia de l’aigua per caçar, servint-se’n per llençar les preses fins la mort.

Una molla per plegar la tapa de la gerra

A més de la típica gerra, on digereix les seves preses, la planta té una fulla que li serveix de tapa i que és un trampolí que fa caure les formigues fins a l’interior quan hi cau una gota d’aigua. Per primera vegada, un article a ‘Biology Letters’ explica com funciona exactament aquest mecanisme, que no es basa en com es plega la fulla, com podria semblar, sinó en una estructura que hi ha molt més avall i que serveix de molla.

El funcionament de la trampa de la 'Nepenthes gracilis' és un cas únic al món | Universitat de Bristol
El funcionament de la trampa de la ‘Nepenthes gracilis’ és un cas únic al món | Universitat de Bristol

Gràcies a la manera com està feta, la fulla que fa de ‘tapa’ té molta facilitat per moure’s cap avall però, en canvi, gens per moure’s cap amunt. Així, quan una gota d’aigua hi cau al damunt, la tapa s’accelera ràpidament cap avall, fent saltar qualsevol insecte que hi hagi cap a la trampa. Quan torna a pujar cap amunt, en canvi, es frena i es torna a posar en la mateixa posició que abans, a punt per capturar la propera presa.

Un cas únic al món

La molla de la tapa fins i tot té la propietat, per la seva ubicació, d’impedir que la ‘tapa’ es giri o se sacsegi massa, maximitzant la transmissió de l’energia cinètica de la fulla al moviment descendent que fa caure els insectes a la gerra. Així, aquesta planta fa servir la geometria per, en un cas únic al món, aprofitar l’energia d’una font externa i aconseguir un moviment que no només és extremadament ràpid sinó que, a més, no li costa absolutament gens des d’un punt de vista metabòlic.

Més notícies
Nepenthes ampullaria
De la depredació al sector serveis: Tupaia i Nepenthes
Aquesta planta carnívora ha deixat de menjar animals per nodrir-se dels seus excrements
Aquesta espècie de Nepenthes desenvolupa els seus 'gerros' distintius sota terra per atrapar preses | Martin Dančák
Descoberta una espècie de planta carnívora subterrània única al món
S'alimenta de cucs, larves i escarabats fent servir la seva 'gerra' característica sota terra
L’estratègia de caça de les plantes carnívores, una qüestió de gens
Un estudi internacional amb participació de la UB analitza l’evolució genètica d’aquestes plantes per adaptar-se al medi i alimentar-se d’animals en absència d’altres nutrients
La nova espècie de vespa paràsita descoberta a Noruega
Descoberta una nova espècie de vespa paràsita a Noruega
L'insecte, que forma part de les conegudes com a "mosques daurades", va ser localitzada gràcies al seu ús distintiu de les feromones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa