MonPlaneta
Un petroler abandonat al mar durant anys, una amenaça constant
  • CA

Un enorme petroler, abandonat al Mar Roig, podria deixar sense aigua potable més de nou milions de persones, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature Sustainability’. Situat davant la costa del Iemen, l’FSO Safer conté més d’un milió de barrils de cru, quadruplicant el que va vessar l’Exxon Valdez el 1989 provocant una catàstrofe ecològica sense precedents. Va ser abandonat el 2015 i, si el casc s’esberlés, el seu contingut cauria directament al mar.

El treball inclou prediccions de què passaria si el contingut de la nau caiqués al mar, i és molt pitjor del que havien imaginat, interrompent no només el subministrament d’aigua potable sinó també el de menjar, amb els pescadors del Iemen com els principals afectats en un país on, d’entrada, ja duen set anys de guerra i la fam és una amenaça sempre present. En només tres setmanes, gairebé tots els pescadors es podrien quedar sense feina, amenaçant una població que ja té problemes per alimentar-se en les condicions actuals.

D’ençà que va començar la guerra al Iemen, l’FSO Safer no ha rebut cap mena de manteniment. El maig de l’any passat, la sala de màquines va començar a inundar-se a causa d’una fuga i el sistema d’extinció d’incendis amb què estava ocupat ja ha deixat de funcionar. Així doncs, l’única solució viable per impedir una desgràcia difícil d’imaginar és descarregar el vaixell de manera urgent i retirar-ne tot el combustible. Per desgràcia, però, i tot i haver demanat ajuda a les Nacions Unides, els rebels Houtis que controlen la zona més propera al petroler no han deixat que els inspectors s’hi acostin per informar d’en quin estat es troba, tot i que en culpen els seus oponents.

Així doncs, no se sap exactament com està el vaixell, tot i que dur-hi a terme una missió el més aviat possible podria evitar una catàstrofe humanitària i ecològica de proporcions enormes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa