MonPlaneta
Observen un turó europeu a la Vall d’Aran per primer cop en més de 50 anys

El turó europeu, una espècie en perill d’extinció, va ser observat a la Vall d’Aran el passat mes de juny per primera vegada en 50 anys. Unes càmeres instal·lades per la Fundació Barcelona Zoo van aconseguir enregistrar imatges d’un exemplar d’aquest animal, considerat el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna del nostre país, en una zona del Pirineu d’on havia desaparegut fa molt de temps.

Una espècie que ha patit un retrocés molt clar

Durant les darreres tres dècades, de fet, tant la població com l’àrea de distribució d’aquesta espècie d’han anat reduint cada vegada més fins arribar a la situació actual. A dia d’avui, el turó europeu només viu en alguns indrets concrets de les comarques de Girona, a les planes de l’Alt i el Baix Empordà i també, per bé que de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, al Ripollès.

El projecte TuroCat mira de salvar aquests animals, a punt de desaparèixer a Catalunya

El projecte TuroCat mira d’ajudar aquests animals a recuperar-se

Per fer un seguiment més complet d’aquesta espècie i mirar de revertir una evolució que el duia clarament cap a la desaparició, si més no al nostre país, el 2018 la Fundació Barcelona Zoo, la Generalitat de Catalunya i l’Associació Trenca van fundar el projecte TuroCat. Entre els seus objectius principals hi ha la reintroducció del turó europeu a zones on vivia però d’on ha desaparegut, a més de fer reforç poblacional en aquelles on encara hi ha individus.

Més de trenta estacions d’observació a Catalunya

Per fer el seguiment de l’espècie, el projecte TuroCat ha creat més de trenta estacions d’observació a diversos punts de Catalunya, cadascun d’ells equipats amb 12 càmeres de parany fotogràfic, per poder obtenir el màxim d’informació possible d’una espècie que, per la seva distribució i pels pocs exemplars que queden en llibertat, és força complicada d’observar.

Més notícies
Alliberament de tritons criats en captivitat al seu hàbitat natural | ACN

Alliberen més de 300 tritons del Montseny per garantir el futur de l’espècie

S'han criat en captivitat per mirar de salvar l'amfibi més amenaçat d'Europa

Descoberta a Catalunya una nova colònia d’una espècie de ratpenats en perill d’extinció

La troballa de Myotis capaccini s'ha produït en una de les mines de carbó més antigues de Catalunya, que actualment està tancada, ubicada a Seròs, al Segrià

Redescoberta una espècie desapareguda de tritó als Aiguamolls de l’Empordà

El tritó verd és un amfibi que no es localitzava a la zona des de feia més de 20 anys

Detectada una espècie d’orquídia rara i en perill d’extinció a l’Alt Urgell

Es tracta de l’orquídia fantasma (Epipogium aphyllum) que tècnics forestals del Departament d'Agricultura han localitzat a la Vall de Santa Magdalena, a Les Valls de Valira

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa