El turó europeu, una espècie en perill d’extinció, va ser observat a la Vall d’Aran el passat mes de juny per primera vegada en 50 anys. Unes càmeres instal·lades per la Fundació Barcelona Zoo van aconseguir enregistrar imatges d’un exemplar d’aquest animal, considerat el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna del nostre país, en una zona del Pirineu d’on havia desaparegut fa molt de temps.
Una espècie que ha patit un retrocés molt clar
Durant les darreres tres dècades, de fet, tant la població com l’àrea de distribució d’aquesta espècie d’han anat reduint cada vegada més fins arribar a la situació actual. A dia d’avui, el turó europeu només viu en alguns indrets concrets de les comarques de Girona, a les planes de l’Alt i el Baix Empordà i també, per bé que de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, al Ripollès.
El projecte TuroCat mira d’ajudar aquests animals a recuperar-se
Per fer un seguiment més complet d’aquesta espècie i mirar de revertir una evolució que el duia clarament cap a la desaparició, si més no al nostre país, el 2018 la Fundació Barcelona Zoo, la Generalitat de Catalunya i l’Associació Trenca van fundar el projecte TuroCat. Entre els seus objectius principals hi ha la reintroducció del turó europeu a zones on vivia però d’on ha desaparegut, a més de fer reforç poblacional en aquelles on encara hi ha individus.
Més de trenta estacions d’observació a Catalunya
Per fer el seguiment de l’espècie, el projecte TuroCat ha creat més de trenta estacions d’observació a diversos punts de Catalunya, cadascun d’ells equipats amb 12 càmeres de parany fotogràfic, per poder obtenir el màxim d’informació possible d’una espècie que, per la seva distribució i pels pocs exemplars que queden en llibertat, és força complicada d’observar.