MonPlaneta
Un nou mapa interactiu mostra la diversitat de la vida a la Terra
  • CA

La plataforma online LifeGate, presentada fa pocs dies, és un nou mapa interactiu que mostra com de diversa és la vida de la Terra. A través d’un mapa i fent zoom, talment com si fos Google Maps, la pàgina permet veure les relacions de parentiu entre 12 milions d’espècies diferents d’animals i plantes, dels més minúsculs als més grans.

Així doncs, LifeGate és un mapa taxonòmic, que permet veure tots els nivells de classificació dels éssers vius, dels dominis fins a les espècies, mostrant tota la diversitat de la vida que hem descobert i classificat fins ara. De moment, a més, aquesta classificació també conté fotografies d’aproximadament 500.000 dels 12 milions d’espècies conegudes, que han estat aportades per aproximadament 6.000 voluntaris que les han cedit gratuïtament, i es continuen afegint noves imatges cada dia.

La gran família de les papallones, visible a un simple cop d'ull | LifeGate
La gran família de les papallones, visible a un simple cop d’ull | LifeGate

Un projecte pioner fruit de 14 anys de feina

Tot plegat és idea del doctor Martin Freiberg, responable del jardí botànic de la Universitat de Leipzig (Alemanya) i membre del Centre Alemany per a la Recerca Integrativa en Biodiversitat (iDiv). En un comunicat de premsa, explica que volia construir LifeGate de manera que “totes les espècies tenen el mateix valor” i que, alhora, es pugui “experimentar i entendre” la “increïble diversitat de les espècies”.

La creació d’aquest mapa es basa en els arbres familiars de la natura, que descriuen l’evolució i les relacions entre els éssers vius en el que es coneix com a filogenètica. És la primera vegada, però que la filogènia de totes les espècies de la Terra es mostren alhora. “LifeGate no es limita a cap grup”, recorda Freiberg, que ha estat treballant 14 anys, des del 2008, en aquest projecte, incloent-hi la programació de la plataforma.

El doctor Freiberg i la seva filla són la fotografia que representa la nostra espècie en aquest gran mapa | LifeGate
El doctor Freiberg i la seva filla són la fotografia que representa la nostra espècie en aquest gran mapa | LifeGate

Encara queda molta feina per fer

“Va començar com un projecte d’aclariment científic pels meus estudiants”, recorda. “Les imatges són més recordables que els números i fan més accessible el tema de la biodiversitat“. Ara, però, encara queda molta feina per fer. Entre els plans de Freiberg hi ha tenir diverses fotografies de cada espècie, mostrant alguns detals, i també crear itineraris virtuals a partir de la depredació, per exemple, seguint la cadena tròfica.

Per fer-ho, però, Freiberg i els seus col·laboradors necessiten més mans, especialment programadors, i també un finançament continu. Tot plegat, com diu el seu mateix creador, perquè “en el futur qualsevol recerca online d’animals, plantes o bacteris comenci amb Lifegate”.

Més notícies
Aquest animal de fa 400 milions d'anys pot ser un exemplar de la família d'on descendim tots els vertebrats del món | Dinghua Yang
Identifiquen la família d’on es van originar tots els vertebrats
Va viure fa 400 milions d'anys i tenia brànquies i un inici del que va acabar sent la mandíbula
Les tortugues són una de les famílies de rèptils que corren més perill d'extinció | ACN
El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció
Les tortugues i els cocodrils són les famílies que estan més en perill
Els corbs s'han estès i diversificat per tot el món amb una rapidesa sorprenent | Wikimedia Commons
Expliquen com ho van fer els corbs per colonitzar el món
Un estudi coliderat pel CREAF troba els factors que li han permès dispersar-se per tot el planeta
Representació artística de l'Ikaria
Descobert l’avantpassat més antic que es coneix de tots els animals de la Terra
Una mena de cuc que vivia a l'actual Austràlia fa més de 550 milions d'anys és el bilateri més antic que s'ha trobat mai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa