MonPlaneta
La moda d’amuntegar pedres és molt destructiva per a la flora i la fauna
  • CA

La moda d’amuntegar pedres, que fa uns anys que s’ha anat popularitzant i que s’associa a aquells que van als espais naturals a fer turisme i a aconseguir fotografies per a les seves xarxes socials, és enormement destructiva per a la flora i la fauna de molts indrets. En algunes ocasions, aquesta pràctica elmina els microhàbitats que algunes espècies en perill d’extinció necessiten per sobreviure i, per tant, és una amenaça per a elles, fins al punt que hi ha indrets on està prohibida i castigada amb multes que poden arribar a ser molt altes.

L’any 2020, un equip internacional d’investigadors amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) va publicar un estudi a ‘Human-Wildlife Interactions’ on destacava que aquesta moda s’havia estès a algunes àrees d’especial protecció, com ara el Parc Nacional de Cabrera, el Parc Natural Sa Dragonera i el Parc Natural de Ses Salines, tots ells a les Illes Balears.

Una “pràctica nefasta”

Els científcs recordaven com aquest tipus de construccions fetes només pel gaudi i l’exposició digital dels turistes modifiquen l’hàbitat d’espècies animals i vegetals que fan servir les roques com a refugi i que depenen de les condicions de microclima que creen per sobreviure. Les pedres aïllades tenen condicions especials de temperatura i humitat on es poden amagar insectes, cargols i aranyes i, a més, la seva disposició infueix en la dinàmica depredador-presa o entre espècies que competeixen.

Amuntegar pedres destrueix els hàbitats que algunes espècies necessiten per sobreviure | Pexels
Amuntegar pedres destrueix els hàbitats que algunes espècies necessiten per sobreviure | Pexels

En un article publicat a la web del CSIC, la investigadora Anna Traveset explicava com aquesta “pràctica nefasta” és especialment preocupant a les zones àrides, on aquests microclimes són “primordials” per a les espècies que s’hi refugien. A més, “erosionen el sòl i provoquen danys a la vegetació” i poden causar, concloïa, “un desequilibri a l’ecosistema”.

“Un greu atemptat al medi ambient”

Així, per exemple, a Madeira (Portugal) aquestes alteracions amenacen diverses espècies endèmiques amb distribucions molt petites, com la molsa Riccia atlantica, que està en perill crític segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura; o el llangardaix Teira dugesii. A les Balears, passa el mateix amb les espècies Podarcis lilfordi i Podarcis pytiusensis, a més d’amb espècies d’invertebrats que també són endèmics.

Traveset recordava que “hi ha diverses espècies que depenen d’aquestes pedres com a refugi i, per tant, demanem a qualsevol que visiti àrees sensibles per a la conservació de la natura que no mogui aquestes pedres”. “No és fàcil anticipar les conseqüències que activitats aparentment innòcues”, com aquestes, poden tenir en les espècies sensibles i amenaçades. “De fet, aquesta moda banal i importada d’altres cultures constitueix un greu atemptat al medi ambient i al paisatge de les àrees naturals”, sentenciava Traveset.

Més notícies
'A Polar Bear’s Struggle'
La Sisena Extinció Massiva ja ha començat i l’hem causat els humans
Un estudi recull totes les proves reunides que indiquen que aquest fenomen terrible s'està produint
Les tortugues són una de les famílies de rèptils que corren més perill d'extinció | ACN
El 20% d’espècies de rèptils estan amenaçades d’extinció
Les tortugues i els cocodrils són les famílies que estan més en perill
Els macacos japonesos són una espècie molt problemàtica en algunes zones del país | Wikimedia Commons
Capturen i maten un mico japonès membre d’una banda que ataca els humans
Les autoritats apunten que aquest grup de macacos ha ferit gairebé 50 persones en tres setmanes
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons
L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans
Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa