MonPlaneta
Una mina de coure provoca un esvoranc enorme a Xile
  • CA

Les autoritat xilenes aplicaran les sancions més dures que puguin als responsables de l’aparició d’un esvoranc enorme que no para de créixer al nord del país, segons va dir aquest dilluns la ministra de Mines, en unes declaracions recollides per la cadena nord-americana CNN.

“Fins a les darreres conseqüències”

El forat, que ja fa 36,5 metres de diàmetre, va aparèixer a finals de juliol i ha fet que les autoritats locals es mobilitzessin i que les operacions de prospecció de coure de la mina propera, propietat de la companyia canadenca Lundin, s’aturin. La ministra de Mines, Marcela Hernando, va dir en una nota de premsa que “aniran fins a les darreres conseqüències” per sancionar els responsables de l’esvoranc, en el que espera que sigui una multa “exemplar” a l’empresa minera, a diferència dels càstigs insignificants que acostumen a rebre.

Les autoritats xilenes encara no tenen clara quina és la causa de l'esvoranc, si és que només n'hi ha una | Europa Press
Les autoritats xilenes encara no tenen clara quina és la causa de l’esvoranc, si és que només n’hi ha una | Europa Press

Un esvoranc difícil d’explicar

Les autoritats encara no han explicat quines són les causes exactes de l’aparició d’aquest esvoranc a la mina de Lundin, que es troba a la província de Candelaria, a uns 665 quilòmetres de la capital del país. Al principi, el forat, que es troba a prop de la localitat de Tierra Amarilla, feina uns 25 metres de diàmetre però ha continuat creixent, i s’hi pot veure aigua al fons.

A més de Lundin, que té la propietat del 80% de l’explotació, la mina també és propietat de les companyies japoneses Sumitomo Metal Mining i Sumitomo Corp. Les autoritats, de moment, tot i que han inspeccionat a fons la zona, no han detectat cap sobreexplotació que pugui haver causat l’aparició de l’esvoranc, cosa que fa que es plantegin redissenyar els seus processos d’inspecció. La ministra, de moment, ha dit que els estudis miners i hidrogeològics que s’estan duent a terme donaran les respostes que es busquen, i que hi ha diverses possibles explicacions que també inclouen un volum anormal de pluges durant el mes de juliol.

Més notícies
Miners, entre els quals nens, a la República Democràtica del Congo
El preu dels nostres mòbils: les mines de cobalt de la República Democràtica del Congo
L'explotació d'aquest mineral té un efecte molt nociu per als habitants d'aquell país, especialment per als nens, a l'orina dels quals s'han detectat concentracions importants de diversos metalls
La glacera Petermann, a Grenlàndia. Les masses de gel de l'illa estan desapareixent ràpidament | NASA
Els més rics del món busquen un gran tresor sota el gel fos de Grenlàndia
L'illa podria tenir els dipòsits de níquel i cobalt més grans del planeta
Les Illes Balears, enfrontades al govern espanyol per les prospeccions d’hidrocarburs
Els ajuntaments, els Consells Insulars, el Govern i el Parlament s'oposen a un projecte impulsat per la Moncloa i que pot afectar greument els ecosistemes marins de les illes.
ACS inflava factures i cobrava a les seves filials per reclamar cobrar beneficis pel Castor
El mecanisme ja havia estat advertit pel govern espanyol i la Comissió Nacional de l'Energia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa