MonPlaneta
Els microplàstics també amenacen les llacunes costaneres del món

La contaminació per microplàstics també ha arribat a les llacunes costaneres del món i també són un problema en aquests entorns amb un gran valor tant ecològic com socioeconòmic. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi publicat a la revista ‘Environmental Pollution’ i que ha comptat amb la participació del doctorand Ostin Garcés-Ordóñez, de la Universitat de Barcelona, a més d’experts d’institucions de Colòmbia i Xile.

A nivell global, les llacunes de Lagos (Nigèria), Sakumo (Ghana) i Bizerta (Tunísia), que són a prop de grans nuclis urbans i sense tractament ni d’escombraries ni d’aigües residuals, són entre els més afectats per aquest tipus de contaminació. Les concentracions més altes, però, s’han detectat en una àrea protegida al nord de la badia de Florida, als Estats Units. Una situació que s’explica pels huracans, que hi transporten microplàstics des d’àrees contaminades.

Ecosistemes de gran valor a molts nivells

Les llacunes costaneres són ecosistemes de transició entre els sistemes continentals i els marins. A més del seu valor ecològic i socioeconòmic, també destaquen per l’impacte que hi tenen les activitats humanes. És per això que aquest treball ha revisat les dades disponibles de la contaminació per microplàstics de 50 llacunes costaneres de 20 països a sis continents, ja que són molt importants per a la conservació de la biodiversitat i proveeixen aliments i serveis ecosistèmics a poblacions humanes sovint vulnerables. A més, el 58% d’aquests ecosistemes tenen algun tipus d’estatus de protecció.

Acumulació d’escombraries a la costa pantanosa de La Virgen (Cartagena, Colòmbia). Foto: Ostin Garcés-Ordóñez (UB)
Acumulació d’escombraries a la costa pantanosa de La Virgen (Cartagena, Colòmbia). Foto: Ostin Garcés-Ordóñez (UB)

Variacions notables segons diverses circumstàncies

Per a Ostín Garcés-Ordóñez, els nivells de contaminació per microplàstics d’aquests entorns són la combinació de diversos factors, com ara el temps de permanència i la taxa de renovació de l’aigua, la proximitat de grans desenvolupaments urbans i industrials amb una mala gestió dels residus, les descàrregues de rius i emissaris, les fluctuacions climàtiques estacionals, els fenòmens naturals com huracans o fins i tot la tipologia dels microplàstics.

Així, afirma el primer autor de l’article, les llacunes costaneres amb una renovació d’aigua més lenta són més susceptibles d’estar molt contaminades per microplàstics. És el cas de la llacuna Mosquito, de Florida, on calen entre 200 i 300 dies perquè es renovi el 50% de l’aigua i, per tant, els microplàstics que hi arriben s’hi queden força temps. A més, durant l’estació de pluges, els microplàstics en superfície augmenten en comparació a l’estació seca, un fenomen observat a diverses llacunes.

L’estudi ha parat atenció als efectes de la contaminació en 96 espècies de peix que viuen en aquests entorns. Els impactes més alts s’han trobat a les llacunes de Bizerta i Ghar El Melh (Tunísia), en especial les espècies Liza aurata i Sarpa salpa, amb fins a 65 microplàstics per individu. Els mol·luscs, amb fins a 17 microplàstics per individu, també són entre els grups més afectats, amb els valors més alts trobats en l’ostra de Virgínia (Crassostrea virginica) de la llacuna Mosquito (Estats Units).

Microplàstics trobats a la costa mediterrània  | Universitat de Barcelona
Microplàstics trobats a la costa mediterrània | Universitat de Barcelona

Els ecosistemes lacustres costaners ibèrics

Pel que fa a la península Ibèrica, les llacunes costaneres hi són poc nombroses i petites, associades als cursos baixos dels rius, a les seves antigues desembocadures o a la deriva litoral de sediments. És el cas dels aiguamolls de l’Empordà, el delta de l’Ebre, l’albufera de València o les llacunes de l’Algarve, a Portugal.

El seu estat és variable i canvia amb el temps, com explica el catedràtic Miquel Canals, director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà de la UB i membre de l’equip investigador. Algunes pateixen els efectes de la contaminació, com és el cas del Mar Menor (Múrcia), la llacuna costanera més extensa de l’estat espanyol, amb una elevada salinitat a causa del contacte amb el mar i la presència d’illots volcànics; i d’altres les de la sequera, com a l’Empordà o a Doñana (Andalusia).

Pel que fa als microplàstics en la fauna, a les llacunes de l’estat s’han trobat una mitjana de 20,1 ± 2,9 microplàstics per kg al tracte digestiu en orades (Sparus aurata) del Mar Menor o fins a 2,5 microplàstics per individu en la gambúsia (Gambusia holbrooki) de la llacuna restaurada de la Pletera, a Girona. Fins i tot al Mar Menor, però, els valors són inferiors als de les llacunes costaneres de Venècia, entre d’altres.

Plàstics a la desembocadura d'un riu  | Greenpeace
Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

Una baula del cicle de la contaminació per microplàstics

A més d’acumular-se a zones concretes de les llacunes, és clar, els microplàstics també poden anar a parar al mar, contaminant encara més els oceans. Encara no sabem, però, fins a quin punt aquests entorns són abocadors finals, ja que depèn de les característiques i dinàmica de cadascun a més de les quantitats i propietats dels microplàstics entrants. Aquest estudi, però, prova l’esforç fet per millorar els mètodes de mostreig i identificació dels microplàstics.

A molts llocs del planeta, explica Garcés-Ordóñez, la recerca en aquest sentit està limitada per l’escassetat de recursos de tot tipus, i cal aplicar totes les metodologies disponibles per respondre als molts interrogants que hi ha oberts. Amb aquest coneixement es podrà mirar de minimitzar aquest probleme, tant en general com a les llacunes costaneres, aturant-ne l’entrada als processos naturals. Cal acruas sobre les fonts i causes, però això demana actuacions a diverses escales, començant per un marc normatiu adequat i ben implementat i accions per minimitzar que es generin plàstics a tots els nivells.

Més notícies
Els microplàstics estan presents a tot arreu

Els microplàstics poden deformar i afectar el funcionament de les membranes cel·lulars

La investigació apunta que les partícules de plàstic desestabilitzen la barrera protectora de les cèl·lules
:  - Mobile
Plàstics utilitzats en l’agricultura, als mulching, als hivernacles, microtúnels, malles i sistemes de reg

Els microplàstics, també al sòl

La presència d'aquestes micropartícules de plàstics al mar ha estat àmpliament estudiada però en ecosistemes terrestes només hi ha un centenar d’articles científics publicats
:  - Mobile
Microplàstics

Detectats microplàstics a les deposicions humanes per primer cop

Aquesta troballa, que ha avançat el diari britànic 'The Guardian', indica que aquestes partícules podrien estar escampades per tota la cadena alimentària humana
:  - Mobile
Els microplàstics són presents fins i tot a la neu nova d'un indret tan aïllat i suposadament pur com l'Antàrtida | Alex Aves

Troben microplàstics a la neu acabada de caure a l’Antàrtida

El material més comú és el PET, emprat a les ampolles de plàstic i per fer roba
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa