Un lleopard de les neus anomenat Rilu ha mort al Parc Zoològic Miller de Bloomington (Illinois, Estats Units) després d’infectar-se de Covid-19. Segons informa la cadena nord-americana CNN a la seva pàgina web, citant fonts del parc, l’animal va desenvolupar una pneumònia que va acabar amb la seva vida.
Aquesta notícia podria tenir una importància menor si no fos que, de lleopards de les neus, només en queden entre 4.000 i 6.500 exemplars a tot el món, cosa que els converteix en una espècie vulnerable segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. A més, també és especialment rellevant el fet que no és, ni de lluny, el primer lleopard de les neus que mor a causa de la pandèmia. Segons sembla, són excepcionalment sensibles a la malaltia i, en moltes ocasions, els acaba causant la mort. Fa un mes, de fet, tres exemplars més van morir a un zoo de Nebraska per la mateixa raó.

Tot plegat, és clar, dificulta molt els esforços de recuperació de l’espècie, no només per la mort d’exemplars adults -Rilu tenia onze anys- sinó també pel perill que suposa pels cadells. Les condicions en què han de treballar els experts a l’interior dels zoològics, a més, també són més complexes, ja que tenint en compte els efectes que té el SARS-CoV-2 en aquests animals cal extremar les precaucions per minimitzar la possibilitat de contagi.
Un exemple més de com els efectes de l’activitat humana no només tenen efectes negatius en nosaltres mateixos sinó que, fins i tot en el cas de les malalties, també poden perjudicar greument animals a qui, de fet, les persones ja havíem posat en una situació molt delicada. En aquest cas, la Covid-19 se suma als danys que causen la caça, la destrucció dels hàbitats i el canvi climàtic, els princpals responsables que la població total de lleopards de les neus hagi baixat fins als nivells actuals.