MonPlaneta
Un llamp de 770km és el més llarg que s’ha registrat mai
  • CA

Aquest dilluns, l’Organització Meteorològica Mundial va anunciar que s’havia confirmat el que és el llamp més llarg que s’ha registrat mai. Detectat el mes d’abril de 2020 a l’interior d’una tempesta, sembla que va recórrer 768 quilòmetres, superant de llarg els 708 quilòmetres del rècord anterior, un llamp observat al Brasil l’any 2018.

Segons afirma la cadena nord-americana NBC a la seva pàgina web, aquest llampec va travessar els cels dels estats de Texas, Louisiana i Mississippi, batent un rècord que, finalment, ha estat aprovat per l’OMM. La cadena, a més, també recorda que l’any 2020, a la frontera entre l’Uruguai i l’Argentina, un llamp va durar 17,1 segons, el més llarg que s’ha observat mai. Randall Cerveny, el responsable de la confirmació de rècords de l’OMM, va afirmar que tots dos “són absolutament extraordinaris”.

Llamps | Pxhere
Llamps | Pxhere

Normalment, els llamps no recorren gaire més de 15 quilòmetres i tenen una durada de menys d’un segon, de manera que tant el més gran com el més longeu se surten, i de molt, de la mitjana. Per sort, tots dos van anar d’un núvol a un altre, de manera que, va dir Cerveny, ningú no va córrer cap perill.

La cadena de notícies nord-americana també afirma que aquests dos rècords no tenen cap relació amb el canvi climàtic sinó, segurament, a que ha estat possible observar-los i confirmar-los gràcies a les darreres tecnologies de seguiment per satèl·lit. A més, van tenir lloc en dos dels pocs indrets del món que tenen les condicions ideals perquè hi hagi tempestes molt violentes i que poden generar els anomenats “megallamps”.

Més notícies
Llamps
Els confinaments de 2020 podrien haver reduit els llamps a nivell mundial
Uns investigadors apunten a una relació entre la pandèmia i la caiguda d'un 8% en l'activitat elèctrica
Llamps
Els llamps a l’Àrtic es duplicaran a mesura que la Terra s’escalfi
Més amunt del Cercle Polar, on gairebé no cauen mai llamps, aquest fenomen podria fer-se cada cop més habitual posar en perill el permagel i el carboni i el metà que emmagatzema
Llamps
Els llamps, detonadors de la vida a la Terra
Un nou estudi apunta que els llamps i no els meteorits serien els responsables de l'inici de la vida al nostre planeta
Una tempesta bat el rècord de la temperatura més freda mai registrada a la Terra
A la zona més alta dels núvols que la formaven, el termòmetre va caure fins els 111 graus sota zero

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa