MonPlaneta
Les campanyes de control “minven” la presència de cargol poma al tram baix de l’Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està duent a terme la quarta campanya de control i vigilància de la plaga del cargol poma al tram final del riu Ebre. Com ha destacat Alfonso Cuevas, cap d’estudis mediambientals de la CHE, la plaga s’ha erradicat al tram Tortosa-Miravet i n’ha “minvat” la presència al tram més baix, però encara es troben exemplars i postes i “cal seguir fent aquestes accions”. A més de les prospeccions es talla vegetació de ribera i macròfits, per evitar que la plaga s’estengui riu amunt i per localitzar els exemplars i les postes més fàcilment. Les prospeccions també acoten la dimensió de l’expansió del cranc blau, espècie invasora, que depreda el cargol però també tots els invertebrats que troba.

Caixes de cranc blau a la llotja de la Ràpita
Caixes de cranc blau a la llotja de la Ràpita

Ja fa uns dies que els tècnics de la Tragsa i Paleoymas estan fent una nova campanya de control i vigilància del cargol poma al tram final de l’Ebre. Les feines s’allargaran fins la tardor, quan amb la baixada de la temperatura de l’aigua per sota dels 20 graus, els cargols deixen de pondre. Les primeres prospeccions confirmen que el tram Miravet-Tortosa segueix net i que no han aparegut nous focus. És el tram més elevat del riu on (el 2017) s’han trobat exemplars d’aquest mol·lusc invasor, però la plaga es dona per erradicada en aquest punt de l’Ebre. En canvi, el cargol poma és present encara en l’últim tram del riu, del pont del Mil·lenari de Tortosa fins a la desembocadura. Segons el cap d’estudis ambientals de la CHE, Alfonso Cuevas, la campanya 2017-2020 ja ha permès “minvar” la presència de l’espècie. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat una inversió de 590.000€ per seguir fent aquestes actuacions fins al 2023. “Se seguirà retirant exemplars i postes, que encara se’n troben. Són capaços de pondre prop de mil ous setmanals cada exemplar. Cal seguir fent accions com les que fem actualment”, ha apuntat. Les prospeccions es fan dia i nit, perquè és de nit quan els cargols surten a pondre. En col·laboració amb la Generalitat, també s’està tallant la vegetació de ribera i els macròfits on ja s’havien detectat postes i exemplars de cargol poma. Això permet detectar nous focus fàcilment i frenar l’expansió de l’espècie riu amunt.

Un arrossar del Delta a Deltebre. Alguns terrenys d'agrícoles de l'interior es troben per sota del nivell del mar  | Jordi Borràs
Un arrossar del Delta a Deltebre. Alguns terrenys d’agrícoles de l’interior es troben per sota del nivell del mar | Jordi Borràs

La campanya preveu controlar el cranc blau que també ha envaït aquest tram baix de l’Ebre des del Delta. Els tècnics avaluen la “dimensió” que ha assolit l’espècie dins del riu, controlant per sexes com es desenvolupa i amb l’objectiu d’estudiar “què fer amb ella”. La seva presència ha donat un cop de mà per frenar el cargol poma, perquè se’ls menja, però també a tots els altres mol·luscs, altres crancs, nàiades i tots els invertebrats que troba al riu. Cuevas ha assenyalat que com a espècie invasora, més “voraç i àgil” que el cargol poma, també s’ha de combatre. “Caldrà veure com, però no pot estar aquí”, ha apuntat.

Entre els acords de Govern anunciats aquests dimarts, s’inclou una nova subvenció de 2.044.065€ per al grup ad hoc que treballa per lluitar contra el cargol poma i per conservar la biodiversitat al delta de l’Ebre. El grup el formen les comunitats de regants de Dreta i Esquerra de l’Ebre, les agrupacions de productors i les organitzacions ambientalistes i centre de recerca. La subvenció és de 896.750 euros per enguany i d’1.147.315€ per a l’any que ve i permetrà la continuïtat de les actuacions que s’han executat els últims anys. S’afegeix a aquesta plurianualitat els 111.100€ que es destinen a l’empresa pública Forestal Catalana, encarregada d’executar les accions per erradicar i controlar la plaga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa