MonPlaneta
Les ales dels espiadimonis s’estan descolorint a causa del canvi climàtic
  • CA

L’escalfament del planeta està fent que els espiadimonis mascle perdin un tret essencial per a la seva reproducció: les formes negres a les seves ales, que fan servir per atreure les femelles. Segons un estudi publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, els espiadimonis estan adaptant-se a les temperatures eliminant les parts més fosques de les seves ales, i això podria fer que, al final, les femelles no els poguessin reconèixer i aquests insectes es reprodueixin menys. A més, aquests canvis podrien passar molt més ràpid del que s’havia produit qualsevol canvi evolutiu anterior.

Els investigadors van analitzar una base de dades de més de 300 espècies d’espiadimonis d’Amèrica del Nord i la van relacionar amb el color de les ales d’uns 2.700 mascles de diverses espècies a diversos indrets i en diverses condicions climàtiques. Així es va poder demostrar la relació entre el clima i el color de les ales i que els científics es preguntessin com evolucionaran aquests canvis a mesura que el planeta s’escalfi. Com que el negre absorbeix la llum solar, el pigment negre de les ales podria fer augmentar la temperatura dels espiadimonis mascles fins a 2ºC, posant en perill la seva vida, i per tant els qui tenen les ales més clares tenen un avantatge evolutiu inesperat, tenint en compte la funció original d’aquesta coloració. En les femelles, en canvi, no s’ha detectat una resposta tan gran, cosa que indica que no s’hauria de donar per fet que els mascles i les femelles de cap espècie reaccionaran igual davant el canvi climàtic.

Entre 2005 i 2019, es van analitzar quins espiadimonis arribaven a l’edat reproductora i van descobrir que els més ornamentats es reproduïen menys en els anys més càlids i que aquest fet anirà fent-se cada cop més acusat durant les properes dècades. Això, és clar, podria afectar no només els espiadimonis sinó moltes altres espècies, i és possible que l’adaptativitat de moltes formes de vida no sigui prou ràpida com per sobreviure a això. A aquest factor, a més, s’hi hauran d’afegir altres com l’escassedat cada cop més gran d’aigua, on creixen les larves de moltíssims insectes. Justament, un altre problema derivat de la caiguda de les poblacions d’espiadimonis podria ser un augment dels mosquits, de qui s’alimenten, i les conseqüències que podria tenir això en molts ecosistemes. Una altra amenaça causada pel canvi climàtic i que sembla difícil de solucionar, per bé que caldrà continuar investigant per comprendre-la en la seva totalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa