MonPlaneta
La Guàrdia Civil investiga la mort de dues cigonyes a Abrera
  • CA

La Guàrdia Civil ha obert una investigació per treure l’entrellat de la mort de dues cigonyes blanques, els cossos de les quals van ser trobades als peus d’una torre d’alta tensió a Abrera (Baix Llobregat). L’institut armat, a través d’un comunicat, ha explicat que va ser alertat pels veïns després que, segons els mateixos testimonis, observessin com els dos ocells, “que es trobaven a sobre del cable elèctric”, queien a terra sense vida després que es produís “una forta explosió”.

Els agents van traslladar les dues cigonyes al Centre de Recuperació d’Aus de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), per tal que els tècnics en practiquessin la necròpsia i esclarissin les causes de la mort. Després que des del centre confirmessin la hipòtesi més evident –la mort per electrocució–, la Guàrdia Civil va iniciar la investigació en curs per, si s’escau, depurar responsabilitats si es demostra que va ser causa d’una possible negligència.

Niu de cigonya a dalt d'una torre elèctrica | Endesa
Niu de cigonya a dalt d’una torre elèctrica | Endesa

Durant els darrers anys, s’ha informat de la mort de centenars d’espècies d’aus –cigonyes, mussols, àligues–, algunes de les quals d’espècies protegides, després d’electrocutar-se en diverses torres elèctriques del nostre país. Aquestes situacions són especialment habituals durant les èpoques de migració, i és per això que s’han anat instal·lant proteccions de plàstic en els punts més delicats per tal d’evitar, en la mesura del possible, que es produeixin aquests degraciats accidents.

En declaracions recollides per ‘Món Planeta’ el 2019, arran d’uns fets similars, fonts de la companyia elèctrica Endesa van explicar com, per tal de prevenir-los, es calculen les possibles rutes migratòries de les aus i per damunt de quins punts de la xarxa d’alta tensió passen. El problema, afirmaven, és que el canvi climàtic està fent que els ocells no segueixin sempre el mateix camí i que, per tant, resulti molt difícil que no es produeixin electrocucions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa