MonPlaneta
Investiguen qui ha buidat expressament el pantà de Taradell

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decidit obrir una investigació per descobrir qui és responsable del buidatge intencionat del pantà de Masgrau de Taradell (Osona), que ha causat que, a dia d’avui, es trobi a un nivell d’aigua molt baix. El pantà de Masgrau es va construir a finals dels anys 70, i tenia el propòsit d’evitar inundacions a la zona del Vapor. El consistori de Taradell va avisar l’ACA un mes enrere i ara li demana, com a propietària d’aquesta instal·lació, que es posi en marxa urgentment i bloqui els sistema perque no continuï desembassant.

En declaracions a l’ACN, Joan Canó, regidor de Sostenibilitat de la localitat, afirma que els preocupa que darrere d’aquests fets “no hi ha una decisió tècnica” sinó que algú “de forma unilateral, ho ha decidit fer”. Aquest embassament, diu, és “necessari” i té un valor ecològic que val preservar. Els fets indiquen que aquest estiu, “malgrat les poques pluges”, el nivell de l’embassament havia caigut més del normal i, pel que s’ha pogut descobrir, “el cabal s’ha obert al màxim i està sortint tota l’aigua”. Tant, que actualment el pantà està sota mínims i estem que s’assequi del tot.

El pantà de Taradell (Osona) amb una part dels terrenys secs | ACN
El pantà de Taradell (Osona) amb una part dels terrenys secs | ACN

L’Ajuntament no dubta que darrere d’aquests fets hi ha algú que no vol un pantà a la zona, però no tenen cap pista de qui pot ser. El que realment els preocupa és que s’hagi pogut obrir el sortidor sense cap permís. Des de l’ACA, per la seva banda, confirmen que no hi havia previst cap embassament i que han obert una investigació per trobar-ne el responsable. A més, també estan parlant amb el Departament d’Acció Climàtica, que és el titular de la presa, construïda a finals dels anys 70, d’uns 9,5 metres i que recull les aigües de diversos torrents.

Tot i que el pantà no serveix per abastir el consum d’aigua de Taradell des dels anys noranta i que tampoc no s’aprofita per generar electricitat, continua sent una infraestructura necessària en episodis com ara al Glòria, en què, segons Canó, “la zona no es va inundar gràcies al pantà”. És per raons així que l’Ajuntament demana a l’ACA que trobi el responsable del buidatge i que, de moment, es bloquegi el sistema per impedir que es pugui desembassar unilateralment. L’únic que se sap és que el propietari dels terrenys adjacents al pantà ha informat algun cop el consistori que a la zona hi passa molta gent, que tenen actituds incíviques i que fins i tot han alliberat espècies al·lòctones per pescar-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa