MonPlaneta
Els insectes són els grans oblidats a l’hora de crear àrees protegides

Malgrat el seu paper crucial per a pràcticament tots els ecosistemes, els insectes són els grans oblidats a l’hora de crear àrees protegides al món. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors en un estudi que, publicat a la revista ‘One Earth’, conclou que fins a un 76% de les espècies no queden ben cobertes per aquestes mesures de conservació de la flora i la fauna, ignorades per plans que es fixen molt més en animals més grossos.

Un element essencial dels ecosistemes

Els insectes són essencials per a pràcticament tots els ecosistemes on viuen: pol·linitzen més del 80% de les plantes, són una font d’aliment importantíssima per a milers d’espècies de vertebrats… I no obstant això, els esforços que s’estan fent per conservar les espècies de la Terra sovint els ignoren i les seves poblacions estan caient en picat arreu del món. És per això que els autors de l’estudi reclamen que se’ls comenci a tenir en compte a l’hora de planificar noves àrees protegides i també en la gestió de les existents.

Un exemplar de papallona monarca | Pxhere
Un exemplar de papallona monarca, una espècie amenaçada molt coneguda | Pxhere

Algunes espècies no viuen a cap zona protegida

En aquest treball, els investigadors van mirar de determinar quina proporció d’insectes estaven protegits per les zones definides actualment, superposant les dades de distribució actuals amb els mapes globals d’àrees de preservació. Així és com es van adonar que el 76% de les espècies, incloent algunes que estan en perill crític d’extinció, no hi estaven prou representades. De fet, la distribució global de 1.876 espècies de 225 famílies d’insectes no se superposen gens ni mica amb les àrees protegides.

Aquesta infrarepresentació va sorprendre els científics perquè, en comparació, una anàlisi semblant feta amb les espècies de vertebrats va resultar en què el 57% no estaven prou protegides pel que fa les superfícies protegides. En el cas dels insectes, però, hi ha diferències importants segons en quin indret del món mirem. Així, per exemple, a l’Amazònia, l’Europa Central o les zones tropicals africanes estan ben protegits mentre que a Amèrica del Nord, el sud-est asiàtic i l’Europa de l’Est moltes espècies no ho estan prou.

La desaparició dels insectes  | Pixabay-CCo Public Domain
Els insectes estan desapareixent pràcticament a tot el món | Pixabay-CCo Public Domain

Cal una gran col·laboració per canviar aquesta tendència

Fins i tot els insectes que són a dins de zones protegides, de fet, podrien no estar beneficiant-se’n prou. De fet, moltes d’aquestes poblacions també estan disminuïnt a causa de diverses amenaces com els canvis ràpids que està patint el seu entorn, la pèrdua de corredors i la construcció de carreteres en aquestes àrees.

Els científics apunten que es poden fer moltes coses per protegir els insectes i que cal una gran col·laboració per tal d’aconseguir-ho. Un element molt important en aquest sentit és la ciència ciutadana, que pot ajudar a omplir els buits de coneixement en la seva distribució. A més, és clar, els científics i sobretot els polítics també han de jugar un paper essencial per trobar quiens zón les zones que caldria conservar pel bé dels insectes.

Més notícies
Abella (Apis mellifera) vs lletsó (Sonchus sp.) | Jaume Marlès

Els 10 insectes que ens piquen a Catalunya

Tot el catàleg de bestioles amb ales que ens fan la punyeta però que tenen un motiu per fer-ho
:  - Mobile
Un escarabat fossilitzat en ambre | Universitat de Barcelona

Els primers insectes agrícoles: els escarabats cultiven fongs des de fa més de cent milions d’anys

El mutualisme entre escarabats i fongs simbiòtics de l’ambrosia és la causa de plagues en boscos i cultius
:  - Mobile
Dos dels productes que Insectta extreu de les deixalles alimentàries | Insectta

Els insectes poden convertir les deixalles en un recurs valuosíssim

Una empresa de Singapur té un sistema per convertir-les en fertilitzant per als camps i aliment per a bestiar
:  - Mobile
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel

Calculen quantes formigues hi ha al món

Segons un estudi recent, els humans convivim amb 20.000 bilions d'aquests insectes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa